Masurile bancii centrale de inasprire a politicii monetare nu vor duce la stoparea cresterii imprumuturilor, care vor inregistra in 2007 o crestere sustinuta, cu peste 24% fata de 2006, au declarat intr-un raport, analistii bancii italiene UniCredito.
"Masurile luate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in acest an ar putea contribui la o temperare graduala a expansiunii imprumuturilor cu aproximativ 41% pana la finalul anului", au declarat analistii UniCredito, in studiul "New Europe Banking Outlook", conform NewsIn.

"Cresterea veniturilor gospodariilor si apetitul mare pentru consum, cumulate cu activitate corporate promitatoare, vor duce la o crestere sustinuta a creditelor in anul urmator, in ciuda masurilor de inasprire a politicii monetare, si nu ne asteptam ca imprumuturile sa creasca cu mai putin de 24% fata de anul anterior", arata analistii UniCredito. Acestia prevad o crestere a creditelor acordate de banci cu 40,7% in acest an, cu 24,3% in 2007 si cu 16,2% in 2008.

Analistii UniCredito estimeaza o temperare a cresterii imprumuturilor acordate populatiei, de la 65% in acest an, la 35% in 2007. Cresterea creditelor acordate sectorului de retail va ajunge la 21,5% in 2008. imprumuturile acordate firmelor vor creste cu 30,8% in 2006, cu 18% in 2007 si cu 12% in 2008, estimeaza analistii bancii italiene. "Cresterea in imprumuturi acordate institutiilor financiare nonbancare va ramane sustinuta in anul urmator, in ciuda unor temperari datorate recentelor masuri mai drastice pentru sectorul financiar nebancar", comenteaza analistii UniCredito.

Creditarea a depasit asteptarile initiale pentru 2006, datorita performantelor economice si nivelului inca ridicat al consumului. Creditele acordate gospodariilor si creditele de consum isi vor tempera cresterea in urmatorii ani. Cresterea creditelor acordate gospodariilor va fi de 35,7% in acest an si de 24,2% in 2007.

"Imprumuturile acordate sectorului de retail vor ramane motorul cresterii activitatii de creditare, iar creditele de consum vor fi cea mai importanta componenta din aceasta perspectiva. Oferta insuficienta de noi locuinte si cresterile semnificative a preturilor a activelor imobiliare in comparatie cu cresterea veniturilor gospodariilor reduc, cel mai probil, capacitatea populatiei de a cumpara o locuinta, tinand cresterea creditelor ipotecare sub potentialul ei", se spune in raportul UniCredito. Din aceasta cauza, analistii estimeaza o crestere "sub potentia" de 24% in acest an si de 36% in 2007 pentru creditele ipotecare.

Analistii UniCredito estimeaza o marire a ratei de crestere a leasingului de consum, de la 8,6% in acest an la 9,9% in 2007. Expansiunea activitii institutiilor financiare nebancare, inclusiv a companiilor de leasing, se va tempera pe masura ce noile reglementari vor intra in vigoare, sustin analistii UniCredito.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri