"Banca centrala a sterilizat integral oferta bancilor, de 409 milioane lei, in depozite la o luna, pentru care ofera celor cinci banci participante la licitatie o dobanda anuala de 8,75%. Suma atrasa este destul de mica, iar numarul participantilor, de asemenea, pentru ca lichiditatile din piata sunt mici", a spus Birle.

El a explicat ca volumul de lei din piata a scazut la sfarsitul lunii trecute, dupa achitarea platilor trimestriale la bugetul de stat si pana vor intra mai multi bani in conturile bancilor, dobanzile interbancare vor ramane la un nivel ridicat, informeaza NewsIn. "Ratele dobanzilor interbancare s-au mentinut in jurul nivelului de 9% pe an pentru ca piata monetara nu s-a relaxat inca. Lipsa de lichiditati nu e totusi acuta si se pare ca bancile s-au pregatit mai bine in aceasta luna pentru ca dobanzile nu au mai crescut peste nivelul de 10% pe an. Probabil ca de la mijlocul lunii dobanzile se vor relaxa pana la 8% pe an, iar pe urma poate chiar mai jos", a mai spus Birle.

BNR a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight de 8,69% pe an la depozitele atrase (BUBID), iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 9,36% pe an, la un nivel similar cu dobanzile de la sfarsitul saptamanii trecute.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, luni, un curs oficial de 3,5113 lei/euro, cu 80 lei vechi mai putin pentru un euro (0,23%) fata de vineri, cand era de 3,5193 lei/euro. Pentru moneda americana, cursul oficial este de 2,7633 lei/dolar, cu 81 lei vechi mai mult pentru un dolar (0,29%) fata de vineri, cand era de 2,7552 lei/dolar.