Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB) putea acoperi la data de 30 septembrie, din resurse proprii si credite, platile de compensatii in cadrul plafonului de 15.000 euro/deponent in caz ca jumatate din bancile din Romania ar da faliment simultan, potrivit unui raport al FGDSB.
Fondurile proprii ale Fondului de Garantare insumau 666 milioane lei (188,5 milioane euro), iar in acest moment sunt semnate acorduri pentru linii de creditare stand-by de aproximativ 130 milioane euro, potrivit reprezentantilor institutiei, conform NewsIn. Fondul poate acoperi platile de compensatii in cadrul plafonului de 15.000 euro/deponent, din fonduri proprii si credite stand-by, pentru depozitele garantate ale persoanelor fizice si juridice "individual, la oricare institutie de credit dintr-un numar de 32 de institutii de credit (26 institutii de credit, persoane juridice romane, si sase sucursale ale unor banci straine) si simultan, la un numar de 19 de institutii de credit (14 institutii de credit, persoane juridice romane, si cinci sucursale ale bancilor straine)", se mentioneaza in raportul Fondului de Garantare.

Totusi, raportul dintre fondurile proprii si sumele garantate de FGDSB este in scadere. La sfarsitul lunii septembrie, resursele proprii reprezentau aproximativ o sutime (1,09%) din fondurile garantate, in timp ce in iunie ele reprezentau 1,24%. "Adaugand suma totala a liniilor de credit stand-by contractate pentru anul 2006, gradul de acoperire a expunerii Fondului era la sfarsitul primului semestru al anului de 2,28%, iar la finele primelor noua luni ale anului de 1,97%", se arata in studiul citat.

Volumul depozitelor garantate de FGDSB este in crestere si pentru ca, incepand cu 1 octombrie, depozitele populatiei la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) au fost incluse in sfera de garantare a Fondului, iar din 1 ianuarie plafonul de garantare a depozitelor va creste de la 15.000 la 20.000 de euro.

Fondul de Garantare ramane insa o institutie putin cunoscuta la nivelul publicului. Potrivit unui recent studiu de piata comandat de Fond, mai mult de jumatate dintre romani (52%) nu au auzit de el, doar un roman din zece (11%) stie cat este plafonul de garantare, iar dintre cei care si-au deschis un cont bancar, 42% declara ca nu au fost informati de garantarea economiilor lor. La 30 septembrie, 38 de institutii de credit participau la schema de garantare a depozitelor, adica toate bancile de pe piata romaneasca. Din 1 ianuarie 2007, sucursalele romanesti ale bancilor cu sediul in statele membre ale Uniunii Europene (cinci la numar) nu vor mai fi obligate sa participe la garantarea depozitelor, potrivit raportului FGDSB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri