In saptamana 4-8 aprilie, valoarea totala tranzactionata la Bursa de Valori a scazut cu 22,3 la suta fata de saptamana precedenta, atingand nivelul de 1.005,43 miliarde lei, tranzactiile cu actiunile Bancii Transilvania dominand in continuare piata.
Media zilnica a valorii transferurilor a fost de 201 miliarde lei pe sedinta, inregistrandu-se un minim din acest punct de vedere de la inceputul anului. Cu exceptia indicelui BET-FI, care a scazut intr-o mai mica masura, ceilalti indici ai pietei au scazut cu circa 3 la suta pe fondul dezinteresului fata de piata de capital al investitorilor. Indicele BET a scazut, saptamana trecuta, cu 3,7 la suta, fiind cel mai afectat de corectia negativa.

Indicele BET-Compozit a pierdut 3 la suta, mai afectate de scaderi fiind titlurile Sofert Bacau, acestea atingand noi minime ale ultimilor ani pe fondul posibilei incetari a activitatii societatii. Indicele BET-FI a suferit o usoara depreciere saptamanala de doar 0,84 la suta, la SIF-uri resimtindu-se o lichiditate in crestere, datorata cel mai probabil schimburilor de pachete prin Bursa. In saptamana analizata, doar 12 emitenti au crescut, fata de 39 de emitenti care au inregistrat deprecieri ale cotatiei. Cei mai fericiti au fost in saptamana curenta actionarii Alro Slatina, cotatia acestuia urcand cu 8,54 la suta, urmata de cea a MJ Maillis, cu un plus de 5,66 la suta, si de actiunile UAMT Oradea, cu o apreciere saptamanala de 4 la suta.

Per ansamblu, prima saptamana de tranzactionare din luna aprilie a fost una linistita, dominata de transferuri de pachete prin piata, unii investitori pregatindu-si portofoliile pentru intrarea pe noua grila de impozitare ce va fi aplicata de la 1 mai. Majoritatea investitorilor stau in expectativa in aceasta perioada, preturile intrand intr-o perioada normala de acumulare dupa scaderile dramatice din luna martie. Cu o cota de piata din punct de vedere al valorii tranzactiilor de 18,72 la suta, Banca Transilvania ramane in continuare cel mai cautat emitent de la Bursa. Totusi, scaderea saptamanala a bancii a fost de 4,86 la suta, mai importanta decat cea a pietei in ansamblu, Banca Transilvania incheind saptamana cu un pret de 13.700 lei pe titlu.

SIF-urile au scazut mai putin decat piata, pierzand in medie doar 0,84 la suta, in conditiile cresterii valorii schimburilor. In continuare, SIF Oltenia ramane cel mai cautat dintre SIF-uri, ocupand pozitia a doua in topul lichiditatii, cu o pondere de 13,2 la suta. Dupa ce in saptamana analizata s-a atins un maxim la 12.700 lei pe actiune, in sedinta de vineri titlurile SIF Oltenia au revenit spre un minim de 11.500 lei pe actiune.

Analistii de la SSIF Intercapital Invest sunt de parere ca saptamana in curs ar putea fi una mai lichida, investitorii putand reactiona fie la preturile reduse la care se tranzactioneaza multi emitenti fata de situatiile lor financiare, fie la evenimente importante ce urmeaza a avea loc: liberalizarea contului de capital si stabilirea de principiu a preaderarii Romaniei la structurile Uniunii Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri