“Noi (la CNSF-n.r.), spre exemplu, ne vom ocupa de lucrurile acestea: creste creditul pentru populatia cu venituri mici prea repede? Nu ai cum sa rezolvi cu dobanda, pentru ca trebuie sa te duci cu dobanda foarte sus, sa nu se mai dea credite si nu vor fi afectati doar cei cu venituri mici, ci va fi afectata toata economia. Si atunci ce faci? Introduci un plafon de indatorare pentru cei cu venituri mici. Cu asta ne vom ocupa noi acolo (la CNSF -n.r.)”, a explicat Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Inca din vara acestui an, reprezentantii institutiei au atras deseori atentia cu privire la accelerarea creditarii populatiei care risca sa creeze, din nou, probleme, mai ales in perspectiva majorarii dobanzilor.

Cel mai recent, directorul adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din BNR, Florian Neagu, a avertizat asupra faptului ca “pragul de semnal” din creditarea populatiei a fost depasit. “Creditarea populatiei a depasit pragul de semnal, insa nu am ajuns la pragul de alerta”, a explicat Neagu.

In aceste conditii, BNR ia in calcul limitarea creditarii catre populatie, asa cum a mai procedat si in trecut. In principal, este vizat gradul de indatorare, care in anumite cazuri ajunge la 70%, considerat ingrijorator. Creditarea imobiliara a intrat, deja, intr-o monitorizare mult mai atenta.

Creditele vor fi tot mai greu...
Citeste si: OFICIAL: BNR franeaza creditarea. Romanii se vor imprumuta mai greu

Sursa foto: Dreamstime.com