Un salariu minim net de circa 300 euro pe luna este, probabil, sustenabil pentru economia Romaniei si contribuie la diminuarea decalajului dintre cei mai bogati si cei mai saraci romani, dar cresterea acestuia ar trebui sa ia, deocamdata, o pauza, considera Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Un salariu minim net de circa 300 euro pe luna este, probabil, sustenabil pentru economia Romaniei si contribuie la diminuarea decalajului dintre cei mai bogati si cei mai saraci romani, insa cresterea sa ulterioara ar trebui sa reflecte cresteri ale productivitatii muncii, care in multe domenii se lasa asteptate. De asemenea, s-ar situa prea aproape de salariul mediu pe economie, facand neatractiva acumularea de experienta si de calificari si nu prezinta certitudinea ca reprezinta salariul real, avand in vedere ca multe plati se fac suplimentar, netransparent, pentru a evita plata taxelor si impozitelor. Chiar si la acest nivel relativ modest, 300 euro, ar putea reprezenta o bariera la intrarea pe piata muncii a multor someri si tineri insuficient calificati. In concluzie, cresterea salariului minim a fost utila si necesara, dar ar trebui sa ia, deocamdata, o pauza", a declarat Valentin Lazea (foto), citat de Agerpres.

In sedinta de Guvern din 26 octombrie, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca salariul minim brut pe tara va creste la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei in prezent. In ceea ce priveste cresterea economiei Romaniei peste potential, economistul-sef al BNR sustine ca deja se vad efectele supraincalzirii: "Romania are al treilea cel mai mare deficit bugetar din UE, dupa Franta si Spania, precum si al treilea cel mai mare deficit extern, de cont curent, dupa Marea Britanie si Cipru".

"Incepand din ianuarie 2018, cand se vor disipa efectele reducerii TVA, Romania va avea si una din cele mai mari inflatii din UE", a precizat Valentin Lazea, subliniind ca in aceste conditii, a adauga noi relaxari fiscale este cel putin contraproductiv. BNR a revizuit in crestere la 2,7% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, a mentinut la 3,2% prognoza pentru anul viitor, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se asteapta la o rata a inflatiei de 3,1%.

In data de 9 noiembrie, Comisia Europeana (CE) a revizuit, in sus, estimarile referitoare la cresterea economiei si a deficitului Romaniei in 2017 si 2018, avertizand totodata, ca incertitudinile cu privire la politicile guvernamentale ar putea afecta cresterea economica. Conform previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar, economia romaneasca ar urma sa inregistreze un avans de 5,7% in 2017, in crestere semnificativa fata de estimarile cuprinse in previziunile din primavara care indicau un avans al PIB de 4,3%.

Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, a declarat vineri ca este foarte important ca toate masurile fiscale sa aiba in spate un studiu minutios de impact, iar scopul lor ar trebui sa fie reducerea graduala a deficitelor bugetare.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri