Eximbank dispune de fonduri de 500 milioane euro pentru produse destinate clientilor sai, insa este foarte dificil ca acesti bani sa ajunga in piata, deoarece firmele potential interesate sunt insuficient informate, a declarat vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu
"Una dintre cele mai importante cauze ale dificultatii cu care banii Eximbank ajung la clienti este lipsa de informatii a firmelor romanesti in ceea ce priveste produsele Eximbank", a mai spus Iulian Velicu, potrivit NewsIn.

"Un credit in lei, cu compensare de dobanda, oferit de Eximbank, poate ajunge la o dobanda anuala de 5%. Eximbank poate garanta si pentru creditele luate de firmele romanesti de la banci straine, insa nu cred ca astfel de imprumuturi sunt mai avantajoase decat cele care se pot contracta de la banci romanesti", a adaugat vicepresedintele Eximbank.

"Am auzit si eu povesti cum ca unii iau credite cu 2% dobanda, din Olanda sau alte tari europene, insa, la o analiza mai atenta, se constata ca nu e chiar asa", a mai spus Iulian Velicu.

Potrivit vicepresedintelui bancii, Eximbank dispune, pe piata romaneasca, de doua mari avantaje. Primul ar fi ca, pentru garantiile de stat acordate de Eximbank, firmele iau credite mai ieftine de la bancile comerciale, deoarece nu mai este nevoie ca aceste banci sa isi constituie provizioane pentru riscuri si cheltuieli, deci costurile creditului scad. Al doilea avantaj il reprezinta garantiile de stat acordate exportatorilor care fac operatiuni in tari cu riscuri mari, pe care celelalte banci nu sunt interesate sa le sustina.

"De altfel, bancile comerciale au inteles avantajele reprezentate de garantiile Eximbank. Noi am incheiat deja acorduri de parteneriat cu mai multe banci comerciale, iar din ce in ce mai multe banci cer ele insele sa incheie astfel de acorduri", a declarat Velicu.

Eximbank poate oferi garantii de stat care sa acopere pana la 80% din garantiile cerute de banci. Banca de import-export a Romaniei pregateste si alte produse, pentru intrarea Romaniei in UE, cum ar fi polita de asigurare impotriva riscului valutar.

Eximbank a fost creata in vederea facilitarii accesului exportatorilor romani pe pietele externe, inclusiv pe cele cu grad de risc crescut. Cota de piata a Eximbank era de 1,44% la jumatatea anului, activele sale fiind de 2,08 miliarde lei (583 milioane euro), potrivit datelor bancii centrale.

Exportatorii cer credite de la Eximbank pentru plata TVA-ului dupa aderare

Statul ar trebui sa sprijine exportatorii, prin credite acordate sau garantate de Eximbank, pentru ca ei nu mai sunt exceptati de la plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) dupa 1 ianuarie, iar pana la recuperarea banilor firmele pot avea dificultati financiare, potrivit sefului ANEIR.

"Efortul financiar al exportatorilor pentru plata TVA pentru intreg anul viitor va fi, dupa calculele noastre, de aproximativ doua miliarde euro", a mentionat presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.

Dupa momentul integrarii in Uniunea Europeana, doar producatorii care exporta fara intermediari si casele de comert exterior vor mai beneficia de exceptarea de la plata TVA, potrivit legislatiei europene. Ceilalti exportatori vor plati TVA si, chiar daca si-o vor recupera ulterior, va exista un interval de cateva luni in care nu vor avea la dispozitie acesti bani si vor avea probleme de lichiditate, a explicat Ionescu.

Presedintele ANEIR crede ca Eximbank, banca de stat care a fost creata special pentru sprijinirea exportatorilor, ar putea sa acorde sau sa garanteze imprumuturi pentru firmele exportatoare pentru plata TVA pana in momentul recuperarii ei, fara garantii.

Banca de Import-Export a Romaniei (Eximbank) are un rol pozitiv in sprijinirea exportatorilor si desfasoara o activitate utila, insa ar trebui sa mai faca eforturi pentru reducerea birocratiei, a apreciat Ionescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri