Volumul total al activelor administrate de fondurile de investitii din Romania va ajunge la 4,6 miliarde de euro pana in anul 2009, a declarat Marius Danila, director executiv al Directiei Piete de capital din cadrul Bancii Comerciale Romane
"Practic, volumul total al activelor va ajunge la 4% din Produsul Intern Brut al Romaniei pentru fondurile de investitii", a declarat Marius Danila, citat de NewsIn. in opinia sa, p lasamentele in fonduri mutuale vor creste in perioada urmatoare atat pe fondul atragerii unor investitii straine, cat si ca rezultat al crearii fondurilor de pensii private, care vor incepe sa investeasca pe piata de capital incepand din ianuarie 2007.

"In perioada urmatoare vor creste activele financiare personale, care in acest moment se situeaza la un nivel foarte scazut, comparativ cu statele din regiune", sustine Danila. "Vom asista la o crestere a activelor financiare personale in Romania, ca rezultat al realitatilor de ordin demografic, pentru ca din ce in ce mai putina populatie activa trebuie sa sustina persoanele aflate la pensie si aceasta situatie nu mai poate fi rezolvata doar cu ajutorul statului", a explicat Danila.

Potrivit acestuia, vor creste veniturile disponibile pe cap de locuitor si va avea loc o reorientare a investitiilor de la depozitele bancare spre alternative de plasament, inclusiv fondurile mutuale. Pe de alta parte, Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv esttimeaza ca activele fondurilor de investitii vor creste in urmatorii patru ani, dar nu vor putea atinge 4,6 miliarde euro. "Activele in administrare ale fondurilor deschise de investitii vor urca la 2-2,2 miliarde euro pana in anul 2010", a declarat Dan Mihail Nicu, presedintele UNOPC.

Fondurile de investitii din Romania au inregistrat un ritm de crestere foarte bun in ultimii cinci ani, dar nu au atins un nivel de active similar cu statele din regiune, sustine presedintele UNOPC. "Suntem foarte redusi ca nivel de active aflate in administrare fata de statele vecine, am ajuns la circa 152 milioane euro, dar este o suma ingrozitor de mica in comparatie 2 miliarde euro in Bulgaria si peste 17 miliarde euro in Polonia", a afirmat la randul sau Dan Mihail Nicu.

Potrivit acestuia, fondurile mutuale nu au in ce sa investeasca pe piata romaneasca. "Nu avem instrumente financiare diversificate in Romania, care sa ne permita sa diminuam riscul plasamentelor pe care le realizam", a spus presedintele UNOPC. in opinia acestuia, aparitia fondurilor private de pensii va stimula dezvoltarea pietei de capital si a industriei fondurilor deschise de investitii

"Contam foarte mult pe instrumentele financiare noi care vor fi lansate pe piata de capital romaneasca si asteptam titlurile de stat care sa poata fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce Ministerul Finantelor a amanat pana acum decizia de a lansa emisiuni de titluri pe termen mediu si lung", a mai spus Dan Mihail Nicu.

"Activele fondurilor de investitii din Romania vor inregistra o crestere cu 30-40% pana in anul 2009, mai ales ca de la 1 ianuarie 2007 vor avea libertatea de a-si orienta plasamentele in strainatate", a declarat Paul Miclaus, vicepresedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Potrivit acestuia, fondurile de investitii au la dispozitie, din acest an, posibilitatea de a se lista la Bursa de Valori Bucuresti pentru a atrage finantari. "Nu in ultimul rand, prin cresterea venitului mediu pe locuitor in Romania, dupa ce a fost depasit punctul critic in care se trece de la consum spre economisire, precum si prin aducerea la suprafata a banilor din economia gri vor exista mai multe resurse care sp aoatra fi orientate catre investitii pe piata de capital si in fondurile mutuale", a mai spus Paul Miclaus.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri