MasterCard isi consolideaza pozitia de lider pe piata locala dupa numarul de carduri in circulatie, ajungand la 9,1 milioane de unitati in trimestrul 3 al acestui an, in crestere cu 13% fata de perioada similara din 2016, dintre care circa 750.000 sunt tichetele de masa electronice emise de Edenred, Sodexo si UP Romania. Visa, pe de alta parte, ramane lider de piata in ceea ce priveste volumele tranzactionate pe cardurile bancare din Romania.

Noul record, de peste 9 milioane de carduri MasterCard si Maestro, a fost anuntat recent in cadrul unei conferinte de presa de Cosmin Vladimirescu, country manager-ul MasterCard Romania.

Numarul de carduri de masa, emise de catre cele 3 mari institutii pe aceasta nisa (Sodexo, Edenred si UP Romania), cat si de singura banca intrata in competitie pe acest segment, UniCredit Bank cu produsul Card Meniu, se apropie dupa primele 9 luni din an de 800.000.

Surse din piata bancara au declarat pentru wall-street.ro ca cei 3 mari jucatori din piata tichetelor de masa au impreuna peste 750.000 de unitati, iar UniCredit Bank are cateva zeci de mii de carduri Meniu.

Avand in vedere cifrele centralizate de BNR, care nu includ si cardurile de masa, MasterCard ar avea la T3 peste 8,3 milioane de carduri, in timp ce Visa a depasit cu putin 8 milioane de unitati. Cotele de piata aferente cardurilor de credit si de debit in circulatie ar fi de circa 49% pentru Visa si de 51% pentru MasterCard, tinand cont ca numarul cardurilor American Express este tot mai mic, ramanand doar cateva mii.

Conform datelor BNR la septembrie 2017, cardurile in circulatie se ridica la 16,37 milioane de unitati, in crestere cu 4,7% fata de trimestrul 3 din 2016.
Luand in calcul si piata tichetelor sau cardurilor de masa, necontorizata de BNR, cele doua scheme de plati si-ar imparti piata romaneasca in felul urmator: MasterCard – 53%, Visa – 47%

Avand in vedere ca tichetele de masa Sodexo, Edenred si Up domina in preferintele angajatorilor si sunt emise exclusiv sub sigla MasterCard, cele circa 750.000 de unitati ii asigura gigantului Fintech o cota confortabila de aproape 95% pe aceasta nisa.

Visa, pe de alta parte, a intrat relativ curand pe acest segment. UniCredit este singurul jucator, bancar de aceasta data, care a decis sa emita carduri de masa sub sigla Visa, iar potrivit unor informatii din piata numarul lor ar fi de ordinul zecilor de mii, fara insa ca banca sa confirme aceasta cifra.

Cert este ca tichetele de masa electronice emise de cei 3 jucatori non-bancari au cunoscut in ultimul an o crestere spectaculoasa, de peste 3 ori fata de T3 2016.

In ceea ce priveste segmentarea pe cardurile de debit si de credit, MasterCard detine pozitia de lider pe credit, cu o cota de piata de peste 90%, potrivit lui Cosmin Vladimirescu, dupa o crestere de 7% in ultimul an, fata de T3 2016.

Totodata, MasterCard numara si cele mai multe carduri premium, cu peste 90% cota de piata, dupa o crestere puternica, cu 58%.

Visa mentine insa o prezenta puternica pe zona cardurilor de debit si are portofolii majoritare in cateva banci de talie mare si medie: ING Bank, Banca Transilvania sau Piraeus Bank.

Potrivit lui Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa, portofoliul de carduri sub sigla Visa a generat peste 60% din valoarea totala tranzactionata pe toate cardurile din Romania contorizate de BNR, fiind astfel liderul pietei, iar tranzactiile cu cardul la comercianti au ajuns la un procent similar

„In continuare remarcam faptul ca un sfert din totalul cardurilor valide din Romania sunt total inactive. De aceea consideram ca eforturile industriei trebuie directionate catre activarea si cresterea gradului de utilizare a cardurilor, principalul criteriu al evolutiei pietei cardurilor din tara”, a declarat Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa.

Potrivit datelor BNR, la final de septembrie, doar 12,46 milioane de carduri erau active din cele 16,37 milioane. Cifra reala, daca luam in calcul si cele aproape 800.000 de carduri de masa, ar fi mult mai mare, avand in vedere ca acestea din urma sunt utilizate in general luna de luna si nu permit retragerea banilor de la bancomat.

Piata contactless spulbera si cele mai optimiste asteptari

Daca in urma cu doar cativa ani numarul tranzactiilor contactless era de cateva milioane pe an, 2016 si 2017 au fost ani de explozie pentru aceasta tehnologie si, in prezent, vorbim de cifre de sute de milioane.

De altfel, in portofoliul MasterCard, cardurile contactless au devenit majoritare, 60% dintre acestea avand aceasta tehnologie. Cresterea este de asemenea spectaculoasa, de 72% fata de T3 2016.

„Speram ca, pana la finalul anului 2017, sa depasim 100 de milioane de tranzactii contactless cu cardurile MasterCard”, a spus Vladimirescu la evenimentul de lansare a BCR eGO, proiect inovator de car sharing in care masinile pot fi conduse doar prin plata cu cardurile BCR MasterCard contactless.

In prezent, numarul de tranzactii contactless in portofoliul MasterCard a depasit 75 milioane, cifra de 100 de milioane fiind foarte plauzibila avand in vedere shopping-ul intens din perioada de Black Friday si de Craciun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri