Gothaer a lansat o polita de asigurare destinata micilor fermieri care detin si lucreaza suprafete agricole de pana in 50 hectare, denumita MicroFERMIER. Potrivit companiei, in cazul unui eveniment asigurat, polita ofera o suma de bani necesara pentru continuarea activitatii sale si care nu depinde de justificarea cheltuielilor sau valorificarea productiei.

Gothaer arata ca polita de asigurare MicroFERMIER acopera: fenomene climatice (grindina, incendiu din orice cauza, pagubele provocate de ploi torentiale sau furtuni), spalarea semintelor sau solului din jurul plantelor, caderea fructelor, deplasarea plantelor cu sau fara pamantul din jurul lor, ruperea tulpinilor, lastarilor sau florilor, prabusirea sau alunecarea terenului cultivat, inghetul tarziu de primavara, inghetul timpuriu de toamna, precum si inghetul de iarna.

"Intr-un domeniu de activitate atat de dependent de conditiile meteorologice, riscurile climatice provoaca cele mai mari pierderi producatorilor agricoli de talie mica din Romania, care adesea lucreaza pamantul intr-o stare de incertitudine. Din experienta noastra pe segmentul agro am observat ca nu este usor ca micii agricultori sa treaca peste astfel de evenimente, mai ales cand veniturile lor depind exclusiv de roadele obtinute in urma cultivarii pamantului", a declarat Mihut Marculescu, director subscriere Gothaer Asigurari Reasigurari.

Agricultura, impreuna cu silvicultura si piscicultura, genereaza o parte importanta din PIB al Romaniei - 6% fata de o medie a statelor membre UE de 1,7%, in ciuda tuturor provocarilor pe care acest sector le are de infruntat, cum ar fi lipsa de investitii in sistemele de irigatii sau efectele fenomenelor catastrofale asupra culturilor. Fermele in care sunt lucrate mai putin de 30 ha reprezinta 64,1% din suprafata agricola a Romaniei, fragmentarea terenului agricol fiind unul dintre caracterele specifice ale domeniului agricol romanesc. Astfel, o importanta parte a activitatilor de productie agricola se desfasoara in ferme de dimensiuni mici si foarte mici.

Totodata, schimbarile climatice observate in ultimii ani, atat in Europa, cat si in Romania, pun presiune din ce in ce mai mare asupra agricultorilor, arata Gothaer. Temperaturile mai ridicate, modificarea modelelor de precipitatii, fenomenele meteorologice extreme, au determinat producerea inundatiilor, incendii de vegetatie, vijelii si valuri de caldura sau de frig.

Un raport al Bancii Mondiale arata ca, in Romania, riscul climatic are unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre statele UE, aducand asupra culturilor agricole pierderi de productie de peste 30% si afectand aproape toate regiunile tarii. Media anuala arata ca una pana la trei culturi sunt afectate de socurile climatice, la nivel national.

Din 2013 pana in septembrie 2017, Gothaer a platit pe segmentul agricol daune in valoare de 46,6 milioane de lei, din care doar anul acesta, pana in luna septembrie, peste 9 milioane de lei.

Sursa foto: Fotokostic / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri