Romania, exemplu de “predictibilitate”! In 2017, au fost emise 10 acte normative de modificare a Codului Fiscal, prin care au fost schimbate 261 de articole. Prin comparatie, media europeana a modificarilor fiscale “tehnice” este de 50 pe an, iar peioada medie de consultare este de 3 ani. La noi, exista cazuri de acte normative promovate fara o zi de dezbatere publica.

“Media modificarilor anuale ale Codului Fiscal la nivel european a diverselor aspecte tehnice, in niciun caz fundamentale, este de 50. In Romania, numai in acest an, am avut 261 de modificari ale Codului Fiscal. De asemenea, timpul mediu de dezbatere cu partenerii sociali si stakeholderii pentru implementarea masurilor de modificare a legislatiei cu incidenta asupra mediului economic, este de 3 ani in Europa. In Romania, am atins un record nemaiintalnit de 0 zile (a se vedea ultima OUG de modificare a dialogului social)”, a declarat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Potrivit acestuia, cele 261 de modificari au afectat increderea IMM-urilor in sistemul fiscal si au implicat costuri ridicate de modificare a programelor de contabilitate, de consultanta si de implementare a modificarilor.

“Reiterez faptul ca este necesara asigurarea stabilitatii cadrului legal si predictibilitatii pentru IMM-uri, cu simplificarea birocratiei, reducerea cheltuielilor administrative si valorificarea bunelor practici in domeniul reglementarilor fiscale din celelalte state europene.”, a adaugat Jianu.

97 de modificari dintr-un foc!

Doar prin Ordonanta 79 din 10 noiembrie (care contine transferul contributiilor, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, impozitul de 1% din cifra de afaceri pentru firme cu mai putin de un milion de euro etc) au fost modificate sau completate 97 de articole din Codul Fiscal.

Pe locul doi se afla Ordonanta 3/2017 (prin care s-au eliminat plafoanele pentru contributiile sociale etc.) care a modificat 60 de articole din legislatia fiscala.

Urmeaza Ordonanta 25/2017 (care contine majorarea accizei la carburanti), care aduce schimbari la 11 articole.

Potrivit CNIPMMR, modificarile/complertarile Codul fiscal nu au respectat normele de tehnica legislativa si principiile fiscalitatii si dialogului social.

La capitolul norme de tehnica legislativa Consilul mentioneaza, printre altele, incalcarea principiului numarului constant, care stabileste ca introducerea unor noi sarcini administrative - obligatii de raportare/ conformare - pentru intreprinderi mici si mijlocii trebuie sa aiba loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente.

De asemenea, s-au incalcat regulile privind evaluarea sistematica a impactului proiectelor de acte normative, prin aplicarea Testului IMM, care se efectueaza de catre initiatorul actului normativ, inainte de demararea procesului de avizare a acestuia, si consta in efectuarea unui sondaj cu privire la potentialele efecte generate in activitatea intreprinderilor mici si mijlocii de introducerea noilor reglementari.

In ceea ce priveste principiile fiscalitatii, Consiliul reclama faptul ca nu s-a respectat regula cu privire la modificarea/completarea Codului fiscal “prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, precum si predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie sa se asigure “stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii”, “pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari in sensul majorarii sau introducerii de noi impozite, taxe si contributii obligatorii”.

Principiile dialogului social presupun faptul ca, pentru modificarea legislatiei fiscale, este necesara “consultarea obligatorie a partenerilor sociali asupra initiativelor legislative sau de alta natura cu caracter economico-social”.

„Increderea in sistemul fiscal este o conditie esentiala pentru investitori. Studiile realizate in prezent la nivel mondial scot in evidenta ca unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza deciziile de investitii este predictibilitatea. Stabilitatea cadrului legal si predictibilitatea mediului economic pot fi recuperate prin trecerea la un comportament de reglementare normal, pe care celelate tari europene reusesc sa-l respecte”, se subliniaza in comunicatul CNIPMMR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri