Speranta a murit! Deputatii au respins propunerea de eliminare a platii defalcate a TVA. Actul normativ a trecut de Comisia de Buget Finante din Camera Deputatilor, decizionala in acest caz. Propunerea de respingere a masurii a picat la un singur vot, 11 voturi la 10.

Pentru respingerea split TVA au votat USR, PNL si PMP. Contra a fost doar PSD. Minoritatile s-au abtinut, iar deputatii ALDE si UDMR au fost absenti.

Totusi, raman in vigoare modificarile adoptate in Senat, si anume faptul ca vor fi obligate sa deschida cont de TVA doar firmele cu intarzieri la plata TVA si cele aflate in insolventa.

“Chiar si in forma "soft" aprobata de Senat, OG 23 creeaza pentru firmele romanesti oneste o mare problema: pentru a nu fi sanctionate (amenzile sunt pana la 50% din TVA) de fiecare data cand vor achita o factura care nu are inscris un cont de TVA vor trebui sa verifice daca nu cumva furnizorul a fost inscris in lista celor care trebuie sa aiba cont de TVA, iar daca a fost inscris sa ii ceara contul de TVA sau sa il foloseasca pe cel deschis deja de la Trezorerie. Aceste operatiuni nu au cum sa fie facute automatizat, ANAF nu are capacitatea informatica necesara, deci operatiunile vor trebui facute manual, ceea ce pentru companiile cu multi furnizori va fi o imensa problema”, scrie consultantul fiscal Gabriel Biris pe pagina sa de Facebook.

Mediul de afaceri a contestat puternic plata defalcata a TVA sustinand ca reprezinta o povara administrativa foarte mare pentru firma, implica costuri suplimentare pentru acestea, vine cu penalitati exorbitante pentru cei care gresesc si, in plus, nu rezolva scopul declarat, si anume combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit economistilor, masura va fi aplicata tot de cei care se conformau si pana acum iar cei care nu declarau TVA sunt in continuare “protejati”.

In prezent, split TVA este deja in vigoare, insa este optionala incepand cu data de 1 octombrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri