Iresponsabilitatea guvernarii si aroganta politicienilor ne costa tot mai mult pe zi ce trece. Costurile de imprumut ale statului au explodat in ultimele trei luni. Dobanzile la titlurile de stat pe 6 luni au crescut de peste 3,5 ori, iar Ministerul Finantelor Publice a reusit cu greu sa se mai imprumute de la banci in aceasta perioada.

Incepand din luna septembrie, dobanzile din piata monetara au inceput sa creasca alarmant de la o zi la alta, exclusiv din cauza actiunilor statului, sustin cei mai multi economisti. Printre motivele care au dus la aceasta explozie se afla presiunile inflationiste (generate de majorarea accizei la carburanti si cresterile salariale din sectorul bugetar) si goana MFP dupa bani (care a atras lichiditatea din piata prin imprumuturi mai mari decat avea de rambursat, dar si prin dividendele speciale solicitate de la companiile de stat).

In aceste conditii, dobanzile din piata au urcat de la niveluri de sub un punct procentual la peste 2% in cateva saptamani, dupa aproximativ trei ani de acalmie.

Statul se imprumuta mai greu si mai scump

Drept urmare, in luna octombrie, MFP nu a reusit sa se imprumute deloc de pe piata interna, de la bancile comerciale, desi programase imprumuturi in valoare de 2,44 miliarde de lei, iar in noiembrie a atras mai putin de o treime din cat isi propusese (965 de milioane de lei din 3 miliarde) si la dobanzi mult mai mari decat in urma cu trei luni.

Potrivit unor analize publicate de Banca Transilvania, la inceputul lunii septembrie, dobanzile la titlurile de stat pe 6 luni se situau la 0,6% pe an (cu 40,3% peste nivelul din anul anterior). La finalul lunii noiembrie, dobanzile la aceleasi titluri au urcat la 2,35% pe an (in crestere anuala de 290,8% - aproape triplu).

Citeste si:
Cati romani au cu adevarat incredere in Guvern?
MFP a reusit sa castige...

La titlurile pe un an, dobanzile au crescut de la 0,82% pe an la 1 septembrie (crestere anuala de 50,5%) la 2,55% pe an (plus 235,5% an/an).

Imprumuturile statului pe 3 ani aveau, in urma cu trei luni, o dobanda de 1,87% pe an (plus 27,7% an/an) si au ajuns la 3,4% pe an la finalul lui noiembrie (plus 124% an/an).

Totodata, doanzile la obligatiunile de stat pe 10 ani au urcat de la 3,89% pe an la inceputul lui septembrie (plus 35,1% an/an) la 4,49% pe an in prezent (plus 31,1% an/an).

In decembrie, Ministerul Finantelor a programat imprumuturi de 2,81 miliarde de lei. Ramane de vazut cat va reusi sa atraga si, mai ales, la ce costuri.

Citeste si:
Economia se razbuna: Statul nu mai este in gratiile bancilor!
De la inceputul anului, MFP...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
MFP practica dublul standard in privinta dobanzilor
Setari Cookie-uri