Iresponsabilitatea guvernarii si aroganta politicienilor ne costa tot mai mult pe zi ce trece. Costurile de imprumut ale statului au explodat in ultimele trei luni. Dobanzile la titlurile de stat pe 6 luni au crescut de peste 3,5 ori, iar Ministerul Finantelor Publice a reusit cu greu sa se mai imprumute de la banci in aceasta perioada.

Incepand din luna septembrie, dobanzile din piata monetara au inceput sa creasca alarmant de la o zi la alta, exclusiv din cauza actiunilor statului, sustin cei mai multi economisti. Printre motivele care au dus la aceasta explozie se afla presiunile inflationiste (generate de majorarea accizei la carburanti si cresterile salariale din sectorul bugetar) si goana MFP dupa bani (care a atras lichiditatea din piata prin imprumuturi mai mari decat avea de rambursat, dar si prin dividendele speciale solicitate de la companiile de stat).

In aceste conditii, dobanzile din piata au urcat de la niveluri de sub un punct procentual la peste 2% in cateva saptamani, dupa aproximativ trei ani de acalmie.

Statul se imprumuta mai greu si mai scump

Drept urmare, in luna octombrie, MFP nu a reusit sa se imprumute deloc de pe piata interna, de la bancile comerciale, desi programase imprumuturi in valoare de 2,44 miliarde de lei, iar in noiembrie a atras mai putin de o treime din cat isi propusese (965 de milioane de lei din 3 miliarde) si la dobanzi mult mai mari decat in urma cu trei luni.

Potrivit unor analize publicate de Banca Transilvania, la inceputul lunii septembrie, dobanzile la titlurile de stat pe 6 luni se situau la 0,6% pe an (cu 40,3% peste nivelul din anul anterior). La finalul lunii noiembrie, dobanzile la aceleasi titluri au urcat la 2,35% pe an (in crestere anuala de 290,8% - aproape triplu).

La titlurile pe un an, dobanzile au crescut de la 0,82% pe an la 1 septembrie (crestere anuala de 50,5%) la 2,55% pe an (plus 235,5% an/an).

Imprumuturile statului pe 3 ani aveau, in urma cu trei luni, o dobanda de 1,87% pe an (plus 27,7% an/an) si au ajuns la 3,4% pe an la finalul lui noiembrie (plus 124% an/an).

Totodata, doanzile la obligatiunile de stat pe 10 ani au urcat de la 3,89% pe an la inceputul lui septembrie (plus 35,1% an/an) la 4,49% pe an in prezent (plus 31,1% an/an).

In decembrie, Ministerul Finantelor a programat imprumuturi de 2,81 miliarde de lei. Ramane de vazut cat va reusi sa atraga si, mai ales, la ce costuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri