Comisia Europeana propune noi instrumente pentru a limita fraudele din domeniul TVA la nivelul Uniunii Europene si pentru a corecta lacunele care pot conduce la frauda pe scara larga in acest domeniu. Printre acestea se numara infiintarea unui sistem online de schimb de informatii in cadrul “Eurofisc”. Totodata, forul comunitar vrea un control mai strict al tranzactiilor transfrontaliere, inclusiv comertul cu autoturisme.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, citat de Agerpres, noile norme au scopul de a instaura un climat de incredere intre statele membre, astfel incat acestea sa poata face schimb de informatii, si de a stimula cooperarea intre autoritatile fiscale nationale si autoritatile de aplicare a legii.

Cele mai prudente estimari arata ca frauda in domeniul TVA poate duce la o pierdere de venituri de peste 50 miliarde de euro pe an pentru statele membre ale UE — bani care ar trebui sa se indrepte catre investitii publice in spitale, scoli si drumuri. Dezvaluirile din Paradise Papers au aratat din nou modul in care persoane si societati prospere folosesc mecanisme de evitare a obligatiilor fiscale pentru a eluda normele in materie de TVA ale UE. Rapoarte recente sugereaza, de asemenea, ca mecanismele de frauda in domeniul TVA pot fi utilizate pentru a finanta organizatii criminale, inclusiv teroristi, se mai arata in comunicat.

Sistem antifrauda online la nivel european

Concret, propunerea prevede instituirea unui sistem online de schimb de informatii in cadrul "Eurofisc", reteaua existenta a UE de experti in domeniul antifrauda. Sistemul ar permite statelor membre sa prelucreze, sa analizeze si sa verifice date referitoare la activitatile transfrontaliere, pentru a se asigura ca riscul poate fi evaluat in modul cel mai rapid si mai exact posibil. Pentru a spori capacitatea statelor membre de a controla aprovizionarea transfrontaliera, urmeaza sa fie derulate audituri comune, la care participa functionari din doua sau mai multe autoritati fiscale nationale cu scopul combaterii fraudei, in special in sectorul comertului electronic. Noi competente ar fi, de asemenea, acordate Eurofisc pentru a coordona anchetele transfrontaliere.

Noile masuri ar deschide si noi canale de comunicare si de schimb de date intre autoritatile fiscale si organismele de aplicare a legii ale UE cu privire la activitatile transfrontaliere susceptibile de a duce la fraude in domeniul TVA, respectiv OLAF, Europol si Parchetului European (EPPO), care a fost creat recent. Cooperarea cu organismele europene ar permite verificarea incrucisata a informatiilor nationale cu cazierele judiciare, bazele de date si alte informatii detinute de Europol si de OLAF, pentru a identifica adevaratii autori ai fraudelor si retelele lor.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a a declarat ca "Paradise Papers” a evidentiat, din nou, modul in care unele persoane profita de aplicarea permisiva a normelor in materie de TVA ale UE pentru a plati mai putin TVA decat altele. “Stim, de asemenea, ca frauda in domeniul TVA poate fi o sursa de finantare pentru acte penale, inclusiv pentru terorism. Combaterea acestui flagel necesita un schimb de informatii intre autoritatile nationale competente mult mai eficient decat in prezent, iar propunerile de astazi vor permite realizarea acestui lucru. De exemplu, reteaua UE de experti in domeniul antifrauda Eurofisc va avea acces la datele de inmatriculare ale autovehiculelor din alte state membre, contribuind astfel la stoparea unei surse majore de frauda in domeniul TVA legata de vanzarile de autovehicule noi fata de cele uzate", a mentionat Moscovici.

Normele actuale sunt permisive cu evazionistii

Autoritatile fiscale ale statelor membre fac deja schimb de anumite informatii privind mediul de afaceri si vanzarile transfrontaliere, dar aceasta cooperare se bazeaza in mare masura pe procesarea manuala a informatiilor. In acelasi timp, informatiile privind TVA si datele operative referitoare la grupurile organizate implicate in cele mai grave cazuri de frauda in domeniul TVA nu sunt transmise in mod sistematic organismelor de aplicare a legii din UE. In cele din urma, o lipsa a coordonarii activitatilor de anchetare intre administratiile fiscale si autoritatile de aplicare a legii la nivel national si la nivelul UE inseamna ca aceasta activitate infractionala cu evolutie rapida nu este, in prezent, monitorizata si abordata suficient de repede, se mai mentioneaza in comunicat.

Schimbul de informatii intre autoritatile fiscale si cele vamale ar fi imbunatatit, in continuare, pentru anumite proceduri vamale care sunt in prezent propice fraudelor in domeniul TVA. In temeiul unui regim special, marfurile care sosesc din afara UE avand ca destinatie finala un stat membru pot ajunge in UE printr-un alt stat membru si pot tranzita in continuare UE, scutite de TVA. Taxa este perceputa numai in momentul in care marfurile ajung la destinatia lor finala. Aceasta caracteristica a sistemului TVA al UE are ca scop facilitarea comertului pentru societatile oneste, dar poate fi folosita abuziv pentru a devia bunuri catre piata neagra si pentru a eluda plata TVA in totalitate. Chiar si comertul cu autoturisme poate face, uneori, obiectul unor fraude, din cauza diferentei de aplicare a TVA pentru autoturismele noi si cele uzate. Autoturismele recente sau noi, pentru care suma integrala este impozabila, pot fi vandute ca bunuri de ocazie pentru care doar marja de profit este supusa TVA-ului. Pentru a combate acest tip de frauda, functionarii Eurofisc vor primi de la statele membre accesul la datele de inmatriculare a autoturismelor.

Aceste propuneri legislative vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare si Consiliului pentru adoptare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri