“Din totalul de 9,9 mld. euro, 7,7 mld. euro sunt fonduri ramase neabsorbite de statele membre in exercitiul precedent. Banii vor fi realocati catre bugetele statelor membre si vor intra in conturi pana la finalul anului 2018”, a declarat Siegfried Muresan, europarlamentar roman si cel care anul acesta a fost negociator-sef (raportor) din partea Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene.

Acesta estimeaza ca suma care ar trebui sa revina Romaniei ar urma sa ajunga la circa 200 mil. euro (928 mil. lei), bani a caror cheltuire de catre Guvern nu este restrictionata in niciun fel. Banii vor fi ceruti inapoi de autoritatile europene, insa dupa anul 2020, atunci cand, cel mai probabil, Cabinetul condus de Mihai Tudose nu se va mai afla la guvernare.

“Probabil dupa 2020, cand UE va avea un nou Cadru Financiar Multianual, vor fi ceruti inapoi acesti bani care au fost realocati tarilor din cauza ca nu au ‘curs’ la platile facute de Uniune”, a explicat Muresan.

Alti 2,2 mld. euro vor fi distribuiti statelor membre ale Uniunii, banii provenind din amenzile aplicate companiilor si institutiilor europene in 2018. In momentul de fata nu este clar cat din suma de 2,2 mld. euro va reveni Romaniei.

Presedintele Iohannis l-a...
Citeste si: Avem premier. Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe Mihai Tudose

Potrivit Ministerului Finantelor, deficitul bugetului general consolidat a fost de 6,6 mld. lei dupa primele 10 luni din acest an (0,79% din PIB). Pentru a se mentine sub tinta de 3% din PIB, Guvernul a cerut si obtinut in aceasta toamna dividende suplimentare in valoare de aproximativ 1,9 mld. lei (410 mil. euro euro) de la cele mai performante companii de stat.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor este construit pe un deficit cash estimat la 2,97% din PIB.

Siegfried Muresan, a criticat miercuri, la Bruxelles, modul netransparent in care se face constructia proiectului de buget, precum si faptul ca acesta a fost publicat intr-o perioada cu patru zile nelucratoare in Romania (30 noiembrie – 3 decembrie), cand atentia opiniei publice este redusa. Muresan considera ca actualul guvern aplica “reteta esecului economic patentata de Calin Popescu-Tariceanu in 2007-2008”, prin rate mari de deficit si consum in crestere.

Cum arata noul Guvern Dancila...
Citeste si: Cum arata noul Guvern Dancila si ce ii recomanda pe noii ministri

Sursa foto: Agerpres