Ministerul Finantelor Publice (MFP) a construit proiectul de buget pe 2018 pe un curs mediu de 4,55 lei/euro, in timp ce analistii, la unison, avertizeaza ca raportul va ajunge spre 4,7 lei/euro anul viitor. Chiar si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, in frunte cu guvernatorul, sustin ca leul se afla pe un trend de depreciere “de durata”, din cauza importurilor masive favorizate de stimularea consumului.

Un curs de 4,55 lei/euro, atins doar tangential in a doua parte a acestui an, poate fi considerat, cel putin pentru o perioada, istorie. In toamna acestui an, cotatia a doborat doua “recorduri”, negative pentru leu, unul stabilit in 2012, pe fondul tensiunilor politice generate de referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, si al doilea in noiembrie 2017. Actualul minim istoric pentru leu a fost stabilit in data de 21 noiembrie, si este de 4,6551 lei/euro. Ulterior, cotatia a scazut usor, dar nu a mai revenit sub 4,64 lei/euro.

Reprezentantii BNR au atras atentia in repetate randuri cu privire la faptul ca leul este supus presiunilor de depreciere din cauza cresterii alarmante a deficitului comercial, cu un miliard de euro pe luna. Importurile trebuie platite in valuta si, daca nu exista suficienta din exporturi sau fonduri europene, se scumpeste, explica expertii BNR.

Si analistii economici sunt de aceeasi parere si avertizeaza ca, in actualul context macroeconomic (crestere bazata pe consum, lipsa investitiilor, reaprinderea inflatiei, avansul importurilor, riscul de depasire a deficitului bugetar, sentimentul investitorilor uin deteriorare) leul nu are decat o directie – de depreciere.

Cum isi explica analistii pesimismul?

In aceste conditii, pentru anul viitor, acestia se asteapta la cotatii de peste 4,6 lei/euro anul viitor, ajungand chiar la 4,7 lei/euro.
Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda, a declarat, recent, pentru wall-street.ro, ca raportul leu/euro va ajunge la 4,7 lei/euro in 2018.

"Cat timp vom avea acest deficit structural comercial, presiunea pe deprecierea monedei nationale va ramane. Marturisesc ca nu as fi deloc surprins sa vad anul viitor un curs care sa depaseasca 4,7 lei/euro. Mai degraba as fi surprins sa vad un curs la 4,5 lei/euro", a spus Guda.

La randul sau, Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania, a declarat, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking, ca dintr-un sondaj realizat in randul membrilor organizatiei, rezulta ca euro va urca la 4,7 lei anul viitor.

Totodata, economistii UniCredit Bank estimau, intr-un raport publicat recent, ca, la finalul lui 2017, cursul va fi in jur de 4,63 lei/euro pentru ca in 2018 sa urce la 4,68 lei/euro.

La randul lor, reprezentantii Raiffeisen Bank se asteapta ca raportul leu/euro sa fluctueze in intervalul 4,6 – 4,65 in perioada urmatoare. “Insa, din cauza perspectivelor de inrautatire a echilibrelor macroeconomice si a incertitudinilor generate de politicile guvernamentale, recenta schimbare de strategie a BNR, catre o flexibilitate mai mare a cursului, ar putea determina o depreciere a leului peste acest nivel”, se subliniaza intr-un raport al bancii.

De asemenea, si economistii Bancii Transilvania se asteapta la o depreciere a leului, pe medie, in 2018 fata de 2017.

“Persistenta unui climat investitional dificil si acumularea de tensiuni macroeconomice si in spatiul public, coroborate cu semnalele emise recent de BNR (prioritate acordata ratelor de dobanda) ne-au determinat sa ajustam prognozele privind evolutia cursului euro/leu. Astfel, noile previziuni indica un nivel mediu anual pentru cursul de schimb EUR/RON in urcare de la 4,56 in 2017, 4,65 in 2018, respectiv 4,63 in 2019”, se mentioneaza intr-un raport al instititiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri