Depozitele bancare la termen in lei nu reprezinta o solutie prea atractiva pentru romanii dornici sa economiseasca prin intermediul acestor instrumente financiare, dobanzile practicate de banci fiind mult prea mici in actualul context macroenomic caracterizat de cresterea accelerata a preturilor si de deprecierea leului. Va prezentam mai jos top 10 dobanzi pentru un depozit pe 12 luni

Cu o rata a inflatiei estimata la un maxim de 4% in cursul anului 2018, atat de catre analisti cat si de BNR situeaza in jurul valorii de 4% si fara o stabilizare a leului in fata monedei euro, dobanzile la depozitele bancare la termen nu vor mai fi atractive in viitorul apropiat.

screenshot: BNR.ro

Am realizat un top al dobanzilor la depozitele in lei pe 12 luni pentru o suma de 10.000 de lei, cu ajutorul datelor prezentante de catre banci pe propriile site-uri. Astfel, cea mai buna oferta actuala poate fi contractata la TBI Bank, bulgarii oferind o dobanda de 2,8%. Trebuie sa tinem cont ca din aceasta dobanda se scade si impozitul pe profit, ce urmeaza sa fie redus de la 16% la 10% la inceputul anului 2018.

Banca Dobanda
TBI Bank 2,80%
Idea Bank 2,15%
Piraeus Bank 1,95%
Patria Bank 1,91%
Credit Agricole 1,80%
Marfin Bank 1,80%
Banca Feroviara 1,75%
Libra Internet Bank 1,75%
Intesa Sanpaolo Bank 1,75%
OTP Bank 1,65%

* La TBI Bank, Piraeus Bank si Libra Internet Bank se aplica aceasta dobanda pentru depozitele deschise online
** Bancile pot percepe comisioane pentru administrarea conturilor si pentru anumite tranzactii



In aceste conditii, bancile comerciale trebuie sa acorde dobanzi mai generoase clientilor pentru a ii convinge sa ramana cu economiile la banca, mai ales ca, in cazul creditelor, saltul ROBOR din piata monetara se reflecta deja in ratele lunare platite de debitorii cu credite in lei cu dobanda variabila.

Astfel, in timp ce, pe medie, dobanzile la credite au crescut in ultimele luni, la depozite raman extrem de mici, chiar in scadere in anumite cazuri.

Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, in octombrie, bancile acordau dobanzi la depozitele populatiei, in medie, de sub 1%, mai exact 0,94%, in scadere fata de lunile anterioare. Doar pentru economisirile pe perioade mai lungi de 2 ani bancile bonificau dobanzi “mai generoase”, in medie de 1,36% pe an, si acestea in scadere, insa.

In cazul depozitelor noi, situatia este si mai dramatica. Per total, dobanzile au urcat, insa, nesemnificativ, la 0,75% pe an, de la 0,74% cu o luna in urma, dar pentru economiile de peste doi ani, dobanzile s-au redus chiar mai amplu, de la 0,67% pe an la 0,61% pe an.

In schimb, la credite, in anumite cazuri, dobanzile au urcat in octombrie fata de septembrie chiar si cu jumatate de punct procentual, in special la creditele pentru locuinte.

Sursa foto: maxsattana / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri