Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a declarat, in cadrul conferintei de prezentare a raportului asupra stabilitatii financiare, ca riscul a aparut ca urmare a faptului ca, in ultimii ani, dobanzile s-au situat la minime istorice, iar creditele nou acordate au crescut sustinut. Insa, marea majoritate a acestora (ipotecare si pentru companii) au fost acordate cu dobanda variabila, fapt care a dus la cresterea vulnerabilitatii debitorilor la majorarea dobanzilor, in special a celor cu venituri mici.

“Ponderea serviciului datoriei in venit (grad de indatorare-n.r.) in cazul debitorilor cu salariu intre nivelul minim reglementat si nivelul mediu pe economie este mai mare decat cea aferenta persoanelor cu venituri peste dublul salariului mediu, iar acest fenomen este notabil in cazul debitorilor cu credite ipotecare. De asemenea, serviciul datoriei pentru creditele noi acordate persoanelor cu venituri intre nivelul minim reglementat si cel mediu a crescut cu 2 puncte procentuale in ultimele 12 luni. Avand in vedere faptul ca aproape 30% din debitorii cu credite ipotecare au venituri intre salariul minim si cel mediu, o proportie semnificativa a populatiei inregistreaza niveluri de indatorare ingrijoratoare in cazul unor evolutii adverse”, a explicat Voinea.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Agerpres foto