Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile a 25 banci, Institutii Financiare Non-Bancare (IFN), societati de leasing, asociatii profesionale si patronale din domeniul serviciilor financiare, in una dintre cele mai ample actiuni ale institutiei. Institutiile vizate sunt suspectate de schimb de informatii sensibile si politici de fixare a preturilor.

Inspectiile s-au derulat in cadrul a doua investigatii declansate de Autoritatea de concurenta pe piata serviciilor de leasing operational si pe piata de leasing financiar si creditului de consum din Romania, se erata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

Care sunt entitatile controlate?

S-au efectuat inspectii simultane la Bancpost SA, UniCredit Bank SA, Raiffeisen Bank SA, Banca Comerciala Romana SA, BCR Leasing IFN SA, BRD Sogelease IFN SA, Raiffeisen Leasing IFN SA, UniCredit Leasing Corporation IFN SA, Viva Credit IFN SA, ALD Automotive SRL, Arval Service Lease Romania SRL, Autotechnica Fleet Services SRL, BCR Fleet Management SRL, BT Operational Leasing SA, Leaseplan Romania SRL, Porsche Mobility SRL, UniCredit Leasing Fleet Management SRL, Finmedia SRL, Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO), Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB), Federatia Patronatelor Serviciilor Financiare din Romania, Patronatul Leasingului si al Creditului din Romania si Patronatul Creditului IFN.

Una dintre investigatii vizeaza posibile schimburi de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre companii concurente pe piata leasingului financiar si a creditului de consum.

Partile investigate sunt: Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB), Patronatul Leasingului si al Creditului din Romania (PLCR), Patronatul Creditului IFN (PCIFN) si toate companiile membre ale acestor organizatii, si Diplomat Consult SRL.

“Monitorizam permanent aceasta piata si pregatim declansarea investigatiei de mai mult timp, iar un rol important l-au avut informatiile furnizate in luna august de una dintre partile investigate, care a aplicat la programul de clementa”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Cea de-a doua investigatie se refera, de asemenea, la o posibila coordonare a politicilor comerciale prin fixarea pretului si/sau o impartire de piata realizata printr-un schimb de informatii sensibile intre companii concurente active pe piata leasingului operational si a serviciilor conexe acestora din
Romania.

Ce risca institutiile investigate?

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.

Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.

Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri