Piraeus Live Shop, canalul video digital de vanzare a produselor bancare dezvoltat de Piraeus Bank, a inregistrat in 6 luni de la lansare peste 100.000 de interactiuni. Madalina Teodorescu, vicepresedinte pe zona de retail si microintreprinderi in cadrul bancii, a povestit in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro care au fost provocarile platformei de creditare video, dar si cum ar putea fi sustinute mai mult microintreprinderile.

Oficialul Piraeus a precizat ca feedback-ul dupa lansarea platformei Live Shop a fost foarte bun odata ce clientii intrau in dialog cu videoteller-ul, fiind inregistrati de la lansare peste 300.000 de vizitatori unici, dar a fost o provocare mare pana cand au inteles ca in convorbirea video persoana respectiva este reala si poate sa le ofere ajutor la fel cum ar fi facut in sucursala.

In iunie, Piraeus Bank Romania lansa acest canal digital end-to-end de vanzare a produselor bancare care include consiliere video la distanta. Investitia totala s-a ridicat la un milion de euro. Proiectul pilot a inceput in Bucuresti si a fost scalat in marile orase ale tarii, in contextul in care 85% dintre clientii digitali ai bancii se afla in mediul urban.

Sefa pe retail in cadrul Piraeus este convinsa ca piata romaneasca are un potential mare in ceea ce priveste creditarea, tinand cont ca Romania are in continuare una dintre cele mai scazute rate de penetrare a creditelor in PIB.

In plus, cresterea Robor nu ar trebui sa dea emotii pe bilant bancii grecesti, mai ales ca, pe acest ciclu de expansiune, Piraeus a avut o politica conservatoare pe creditare, impusa de grupul mama, care a trecut prin dificultati mari in Grecia odata cu criza datoriilor.

“Istoric, comportamentul romanilor la plata este unul bun, mult mai bun decat al altor tari, si acest lucru vine probabil din epoca comunista, cand parintii nostri, atunci cand isi luau leafa, isi plateau toate datoriile inainte de toate”, spune Madalina Teodorescu.

Madalina Teodorescu Piraeus Bank

Microintreprinderile trebuie ajutate; ele sunt motorul tarii si statul le-ar putea sustine cu un program similar Prima Casa

Pe langa retail, Madalina Teodorescu coordoneaza si zona de microintreprinderi, segment unde vede un potential enorm in Romania, acestea fiind motorul tarii. Singura problema: jumatate dintre aceste companii au pierderi, pe hartie, si prin urmare nu pot obtine credite.

"Piata de micro este de circa 400.000 firme, iar jumatate dintre acestea au capitaluri proprii si EBITDA negative. Sunt companii care au pierderi de ani de zile si te intrebi cum rezista. Probabil nu isi trec toate veniturile pe hartie, pentru ca nu au cum sa supravietuiasca ani de zile daca sunt pe pierdere. Nimeni nu face un business ca sa piarda", explica Teodorescu.

Rata de penetrare a creditului bancar in randul acestor 400.000 de firme de abia depaseste 10% potrivit bancherului de la Piraeus Bank, iar acest lucru este cauzat de lipsa unor date financiare credibile. "Microintreprinderile sunt motorul tarii. Degeaba fac eu sa mearga 10-20.000 de companii mari daca restul de 400.000 de firme mici nu primesc ajutor. Statul ar trebui sa sustina microintreprinderile asa cum se intampla cu persoanele participante la Prima Casa. Eu as replica Prima Casa pe zona de microintreprinderi, pentru ca in continuare este foarte greu sa accesezi fonduri europene".

Inca, bancile nu finanteaza startup-urile, pentru ca toate politicile de creditare cer niste analize financiare. Noi incercam sa le ajutam pe partea tranzactionala, iar aici s-a pus o presiune mare pe zona de preturi la serviciile financiare acordate microintreprinderilor. Ele au insa nevoie sa creasca mai repede si se vede nevoia unor programe de garantare a creditelor, lasand la o parte facilitatile fiscale.

"Este prea multa birocratie si prea putin knowledge in zona fondurilor europene. Este complicat sa intelegi toate axele si sunt multe detalii care intr-un fel te ajuta si te ghideaza intr-un business plan, dar sunt si prea multe hartii de obtinut si ai nevoie consultanta ca sa iti traduca cineva toate aceste lucruri", este de parere vicepresedintele Piraeus Bank.

Madalina Teodorescu Piraeus Bank

Lansarea cardului virtual preplatit, un nou reper in ecosistemul digital al Piraeus Bank

Madalina Teodorescu a anuntat in premiera in cadrul interviului wall-street.ro ca banca a lansat un card virtual preplatit, Winbuy, care poate fi accesat exclusiv din serviciul de Internet Banking al bancii (winbank) si este emis in lei fara costuri. Desi nu a fost inca promovat agresiv, cardul prepaid poate fi emis instant, fara documente suplimentare, iar alimentarea se va face din contul curent al clientului.

Sumele neutilizate de pe cardul virtual pot fi ulterior transferate inapoi pe contul curent.

Cardul virtual se adreseaza doar clientilor existenti ai Piraeus Bank, care au acces la serviciul de Internet Banking, de unde il pot emite si alimenta. Desi rata fraudelor la plata cu cardul este foarte mica in Romania, in teorie, un card virtual preplatit adreseaza nevoia suplimentara de securitate la platile online in tara si strainatate.

Nefiind pe suport fizic, cardul virtual Winbuy nu are nevoie nici de PIN. Clientul primeste datele de identificare ale cardului in momentul solicitarii in winbank si de abia la efectuarea cumparaturii online va primi prin SMS si codul CVC, fara de care nu poate efectua plata online.

Madalina Teodorescu Piraeus Bank

Care sunt caracteristicile cardului virtual Piraeus Winbuy

Cardul virtual Winbuy este emis sub sigla MasterCard si poate fi incarcat doar in lei. Are o valabilitate de 5 ani si este inrolat deja in 3D Secure.

Limita maxima a fondurilor care pot fi virate pe card este de 15.000 lei, iar limita zilnica de alimentare/realimentare este de 10.000 lei. Totusi, un client nu va putea sa il incarce cu mai putin de 50 de lei.

Banca nu percepe comisioane pentru:

- comisionul anual de administrare

- comisionul de plata online

- comisionul de emitere a cardului

- comisionul de anulare/blocare a cardului

Totusi, prima alimentare a cardului Winbuy este comisionata cu 10 lei, iar ulterior, fiecare realimentare a cardului virtual preplatit, va costa 1 leu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri