Potrivit unei analize realizata de economistii Bancii Transilvania, evolutia slaba a investitiilor se explica prin reticenta companiilor de a investi in Romania din cauza tensiunilor publice si a acumularii de dezechilibre macroeconomice.

“Datele BNR indica majorarea deficitului de cont curent cu 87% an/an la 5,3 miliarde de euro in perioada ianuarie - octombrie, evolutie determinata, in principal, de deteriorarea balantei comerciale cu bunuri. (…) Pe de alta parte, investitiile straine directe au crescut cu 17,7%
an/an la 4,1 miliarde de euro in primele 10 luni din 2017, evolutie care reflecta rezistenta la tensiunile publice si la acumularea de dezechilibre macroeconomice”, se mentioneaza in analiza citata.

In acelasi timp, datoria externa totala a urcat cu 1,5% in zece luni din acest an, la 94,3 miliarde de euro (cu aproape 1,4 miliarde de euro), pe fondul majorarii componentei termen scurt cu 6,3%, la 24,7 miliarde de euro (de la 23,3 miliarde de euro la 31 decemrie 2016).

Lipsa investitiilor, mai ales a celor din sectorul public, se reflecta direct in evolutia activitatii din constructii. Aceasta a scazut cu 1,3% luna/luna in octombrie, conform datelor INS, pe fondul declinului reparatiilor capitale cu 2,5%, noteaza economistii BT.

Dan Bucsa: Principalele...
Citeste si: Dan Bucsa: Ajustarile din 2010, facute DEGEABA. Ne-am intors tot acolo

Evolutia anuala arata, insa, mult mai rau. “Acest sector intensiv in capital si forta de munca a scazut cu 13,4% in octombrie si cu 7,5% la 10 luni, ca urmare a evolutiei nefavorabile a investitiilor publice”, se mai arata in analiza citata.

Sursa foto: Shutterstock