Augustin Jianu a renuntat la administratia publica dupa demiterea Guvernului Grindeanu, in care a ocupat pozitia de ministru al Comunicatiilor, si a decis sa ia calea antreprenoriatului. Acesta a lansat fundatia Liquidity, care lucreaza, cu ajutorul tehnologiei Blockchain, la dezvoltarea unei platforme software de tip open-source ce va permite crearea de aplicatii financiare descentralizate.

Augustin Jianu a absolvit in 2011 Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea din Bucuresti, fiind licentiat ca inginer in automatica si informatica aplicata. Tot in anul 2011 a fost infiintat si CERT-RO, ca structura independenta de expertiza si cercetare-dezvoltare in domeniul protectiei infrastructurilor cibernetice, structura la conducerea careia Jianu s-a aflat in perioada 2014-2016.

Ideea deschiderii unui business i-a venit la finalul anului 2016, cand planuia sa paraseasca administratia publica si sa mearga pe drumul antreprenoriatului. Propunerea de a ocupa functia de ministru al Comunicatiilor in Guvernul condus de Sorin Grindeanu l-a facut sa renunte, pentru moment, la aceste planuri. Sase luni mai tarziu, PSD a devenit primul partid care a decis sa depuna o motiune de cenzura impotriva propriului Guvern. Motiunea a trecut de Parlament cu 241 de voturi pentru, iar Guvernul Grindeanu a fost demis.

In urma acestor evenimente, Augustin Jianu a decis sa revina la planurile pe care le avea in sectorul privat. Initial, fostul ministru voia sa lanseze o aplicatie financiara traditionala, insa, in urma contactului avut cu comunitatea celor care utilizeaza tehnologia Blockchain, dezvoltatorilor de aplicatii si protocoale distribuite, a realizat ca este mult mai pretabil sa isi aduca ideea in aceasta zona. Asa a luat nastere Liquidity, o fundatie care se ocupa cu crearea, prin intermediul tehnologiei Blockchain, a unei platforme software de tip open source, ce va permite dezvoltatorilor sa dezvolte si sa lanseze aplicatii financiare descentralizate.

“Liquidity este o fundatie, similara cu cea pentru Ethereum, ce lucreaza la o platforma care va livra core development pentru produse de tip open source, pe care
oricine le poate dezvolta si folosi. Suntem o echipa formata din 3 romani, iar, pentru serviciile pe care nu le facem in-house, lucram cu companii din comunitatea crypto, specializate pe markenting, mentoring si servicii de legal”, a declarat Augustin Jianu, co-fondator si CEO Liquidity.

Augustin Jianu: Sunt anumite probleme pe care le vad la criptomonedele de astazi

Fostul ministru precizeaza ca vrea sa vina cu o noua abordare in ceea ce priveste platformele software dezvoltate cu ajutorul tehnologiei Blockchain, o abordare ca ar urma sa rezolve o serie dintre problemele pe care criptomonedele actuale le intampina.

“Sunt anumite probleme pe care le vad la criptomonedele de astazi, probleme care le fac sa nu fie potrivite pentru un sistem in care au loc sute de mii de tranzactii pe secunda. Aceste tranzactii nu se pot face cu Bitcoin, Ethereum sau multe alte monede. De asemenea, o alta problema pe care am vazut-o este costul tranzactiilor. Nu mi se pare normal ca in momentul in care cumperi ceva, folosind o criptomoneda, sa existe sansa ca valoarea tranzactiei sa fie mai mica decat costul acesteia.” a adaugat Jianu.

Pe langa rezolvarea problemelor pe care le-a observat la criptomonedele actuale, Jianu afirma ca vrea sa le ofere utilizatorilor posibilitatea de a decide asupra regulilor dupa care functioneaza sistemul, respectiv costul unei tranzactii sau rasplata pe care o primeste un nod din retea. In acelasi timp, valoarea monedei digitale, care se va numi Liquidity, se doreste a fi una predictibila, facand-o potrivita atat pentru tranzactii cat si pentru stocarea acesteia pe termen lung.

ICO programat pentru primul trimestru al anului 2018

sursa foto: Ivelin Radkov / Shutterstock.com

In ceea ce priveste finantarea platformei, Jianu va recurge la metoda denumita ICO (Initial Coin Offering), cea mai intalnita in cazul business-urilor ce utilizeaza tehnologia Blockchain. Runda este programata sa inceapa in primul trimestru al anului 2018.

“Folosim modelul de capitalizare ICO, deoarece una dintre problemele majore pentru startup-urile din Romania este lipsa accesului la finantare. Nu sunt foarte multe fonduri de Venture Capital in Romania sau interesate de startup-urile din tara noastra. In schimb, cryptofinantarea este foarte accesibila, indiferent ca te afli in estul Europei sau in orice parte a lumii.”

Prin acest tip de finantare, conform datelor furnizate de catre coindesk.com, au fost atrase, incepand cu 2014, peste 3,7 miliarde de dolari. Insa, cresterea in popularitate a metodei a atras si o serie de controverse din randul autoritatilor care se ocupa cu monitorizarea procesului, in unele cazuri, cum ar fi in China, fiind interzisa.

Augustin Jianu a precizat ca va opta pentru Gibraltar pentru strangerea de fonduri, asteptand momentan finalizarea procesului de reglementare ce se desfasoara in acea zona. Fostul ministru este de parere ca asemenea reglementari, daca ar fi luate si in Romania, ar putea aduce beneficii semnificative.

“Cred ca ar fi o solutie care ar rezolva foarte multe probleme si ar putea sa ajute Guvernul si bugetul de stat, care stim ca nu e in cea mai buna forma. O reglementare simpla pe zona asta, care sa implice si fiscalizarea, ar putea aduce mai multi bani la buget. In plus, ar oferi startup-urilor din Romania, dar si celor din alte zone ale lumii, care urmaresc capitalizarea printr-un model ICO, oportunitatea de a se dezvolta aici.”, precizeaza Jianu.

Tehnologia Blockchain, o solutie pentru debirocratizare

In cele 6 luni in care s-a aflat la conducerea Ministerului Comunicatiilor, Augustin Jianu afirma ca a luat in considerare promovarea tehnologiei Blockchain la nivel institutional, vazand-o ca o solutie pentru gestionarea cat mai transparenta si usoara a informatiilor care aflate in posesia statului.

“Tehnologia Blockchain este o solutie care se preteaza extraordinar de bine in ceea ce priveste fluxul de documente intre institutiile statului. In prezent, unele institutii au un software de gestionare a documentelor, altele nu au. Mi se pare absurd sa nu existe un sistem unitar prin care circuitul documentelor sa fie transparet, mereu vizibil oricui are nevoie de informatii. Asta se poate face usor cu implementarea unei baze de date distribuite, in care fiecare institutie a statului sa tina un nod.” a adaugat fostul ministru al Comunicatiilor.

sursa foto: Agerpresfoto.

Sursa foto: By Zapp2Photo / shutterstock.com\

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri