Anul 2017 a fost unul al cresterilor pentru Libra Internet Bank care a anuntat in august ca a depasit cota de piata de 1%. Evolutia numarului de clienti a adus in acelasi timp si o crestere la nivelul creditarii si a activelor nete. Referitor la implementarea in viitor a initiativei care presupune plafonarea dobanzilor, CEO-ul bancii este de parere ca aceasta ar veni in dezavantajul consumatorilor.

Liniile de business Corporate, Agri, Professionals si Real Estate au fost cele care au avut cea mai mare contributie la cresterile inregistrate de catre Libra Internet pe parcursul anului 2017, an in care banca a reusit sa depaseasca o cota de piata de 1%. Daca la finalul anului 2016, activele nete ale bancii au fost de 3,39 miliarde de lei, o crestere cu 36% in 2017, conform declaratilor oferite de oficial, ar situa nivelul acestora in jurul valorii de 4,5 miliarde de lei.

"Creditarea in anul 2017 a evoluat intr-un ritm sustinut. Atfel, portofoliul de credite al bancii a crescut cu 29% in 2017 fata de anul anterior, iar activele nete au crescut cu 36% (n.red 1,22 miliarde de lei). Liniile de business care au avut cea mai mare contributie la aceasta crestere sunt Corporate, Agri, Professionals si Real Estate", a declarat Emil Bituleanu, CEO Libra Internet Bank.

In ceea ce priveste numarul clientilor, oficialul bancii a declarat ca acesta a crescut cu 23% in 2017 fata de anul anterior. Cresterea s-a inregistrat atat la nivelul clientilor persoane fizice (24%), cat si in randurile clientilor persoane juridice (22%).

Emil Bituleanu: Parteneriatele cu fintech-urile vor deveni esentiale in 2018

In 2018 va intra in vigoare PSD2, directiva europeana revizuita privind serviciile de plata, care va permite oricarui furnizor extern de servicii financiare sa se conecteze la sistemele bancare, astfel incat platile online si piata serviciilor de informatii cu privire la conturi se va deschide pentru noi actori, printre care se numara si startup-urile fintech. Emil Bituleanu este de parere ca parteneriatele cu aceste startup-uri vor fi esentiale in 2018, banca pe care o conduce fiind pregatita pentru implementarea directivei.

"Suntem pregatiti pentru implementarea directivei. Nu suntem inca in faza finala, dar vom face fata noilor provocari, anume ca actorii reglementati sa aiba acces la date personale facil, iar clientii sa poate decide mai usor ce anume se potriveste nevoilor lor", a adaugat reprezentanul bancii.

CEO-ul Libra precizeaza ca in anul 2018 se vor aloca resurse importante catre structurile dedicate noilor tehnologii, zona in care au fost concretizate proiecte si in cadrul anului 2017. Serviciul de chatbot cu capabilitati video prin care se poate deschide un cont 100% online si parteneriatul cu Volt Finance sunt doua dintre aceste proiecte.

Plafonarea dobanzilor, o masura care ar veni impotriva consumatorilor

O noua initiativa inaintata de catre senatorul liberal Daniel Zamfir, autorul unor proiecte de legi cum ar fi darea in plata sau legea conversiei, prevede limitarea dobanzilor la care bancile dau credite. Astfel, dobanzile percepute clientilor ar trebui calculate pornind de la dobanda-cheie a BNR, la care se va adauga o marja de 50% din referinta BNR. CEO-ul Libra este insa de parere ca initiativa ar veni impotriva consumatorilor.

"Nu credem ca se va implementa masura privind limitarea dobanzilor. Si in domeniul bancar, ca in orice domeniu economic, plafonarea preturilor conduce la scaderea ofertei. Prin urmare ar fi o reglementare contra consumatorului si de aceea nu credem ca va trece", a adaugat Emil Bituleanu.

Libra Internet Bank are o retea teritoriala de 50 de sucursale care deservesc clienti din segmentele profesii liberale, IMM, corporate, real estate si agribusiness, precum si un canal digital, fara hartii si fara drumuri la banca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri