Lipsa de predictibilitate a atins cota maxima a ultimilor 15 ani! Aceasta consuma foarte multe resurse, iar costurile sunt suportate de intreaga societate, sustine presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. bancherul pe care nimic nu il mai surprinde in Romania! El sustine ca, in aceasta perioada, trebuie sa fii cat mai flexibil posibil, pentru a face fata la orice schimbare care te asteapta dupa colt. Ce spune bancherul despre anul 2017, despre cele mai noi initiative legislative, dar si despre perspectivele lui 2018?

“Noi ne facem planuri stiind ca realitatea va fi altfel, dar cred ca lucrurile importante pe care ni le-am propus in 2017 s-au realizat. Dar sunt putin dezamagit de ce se intampla acum, de lipsa de predictibilitate”, a declarat van Groningen in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro.

Acesta spune ca, anul acesta, nu au existat evenimente care sa il ia prin suprindere, poate si pentru ca nu prea il mai surprinde nimic.

In opinia sa, in aceasta perioada, in Romania, s-a atins pragul maxim de impredictibilitate din ultimii 15 ani, mai ales daca luam in calcul asteptarile, care erau de sporire a nivelului de dialog din societate.

Lipsa de predictibilitate, principalul risc si in 2018

Potrivit acestuia, nu exista nicio justificare pentru crearea unei asemenea stari de incertitudine, mai ales ca nu se stie care va fi impactul pe termen lung.

“Nu putem spune ca, doar pentru ca avem crestere economica, totul este ok. Se pare ca nimeni nu isi face timp sa se uite la impactul pe termen lung, dar cred ca ar putea sa ne para rau in cativa ani”, a adaugat bancherul citat.

De altfel, in opinia sa, lipsa de predictibilitate reprezinta si pentru 2018 principalul risc asupra sistemului bancar, dar si asupra economiei in general.

“Cred ca o continuare a starii de impredictibilitate, tot felul de initiative care contribuie la o stare de incertitudine, reprezinta cel mai mare risc. Ma refer la stabilitatea legislativa in general, nu doar in sectorul bancar, pentru ca acesta face parte din societate, iar tot ce se intampla in societate ne afecteaza si direct si indirect”, a subliniat van Groningen.

La capitolul riscuri externe nu a comentat, sustinand ca este mai important sa ne preocupam de ce putem face noi, in Romania, pentru ca sunt foarte multe de facut, si mai putin de ce nu putem sa influentam, adica ce este in afara tarii. “Cred ca stim foarte bine ce avem de facut in Romania, si sper sa ne si apucam”, a punctat bancherul citat.

Creditarea si-a revenit in 2017, desi odata cu cresterea dobanzilor

Pe de alta parte, anul 2017 a consemnat si evolutii pozitive, respectiv avansul creditarii, chiar daca in paralel cu o crestere usoara a dobanzilor. “Ne apropiem de normalitate si este un lucru bun”, a mai spus van Groningen.

In privinta initiativelor legislative cu impact asupra sistemului bancar derulate in acest an, presedintele Raiffeisen Bank spune ca, dincolo de numarul mare al acestora, problema consta in faptul ca impactul lor in societate este incert.

In opinia sa, o lege buna trebuie sa parcurga cativa pasi esentiali pana la aplicare: o analiza complexa de impact, dezbaterea cu toate partile implicate, prevederile sa fie clare de la inceput si o perioada de timp rezonabila pentru implementare. “Sunt patru pasi rezonabili care acum, insa, nu prea sunt respectati. Dar, la sfarsitul zilei, un business - o banca, o multinationala, un antreprenor - se adapteaza. Nu aceasta este problema, ci faptul ca se pierd foarte multe resurse, ceea ce genereaza un cost care, la finalul zilei, nu este platit de angajatii bancilor, sau de firme, ci de intreaga societate”, a punctat van Groningen.

In tot acest haos, insa, o banca trebuie sa se concentreze pe ceea ce are de facut.

“E mult zgomot in jurul nostru. Dar nu trebuie sa uitam ca cei mai importanti sunt clientii nostri si noi trebuie sa ne dam seama cum se schimba nevoile lor sau modalitatile de interactiune, ce inseamna digitalizarea. In plus, ca organizatie, trebuie sa fim cat mai flexibili posibil, pentru a face fata la orice schimbare care ne asteapta dupa colt. Oricum nu stim ce ne asteapta, dar trebuie sa fim cat de cat prgatiti. Dar, daca nu stim ce ne asteapta, asta nu inseamna ca nu stim ce avem de facut”, a adaugat bacherul citat.

Increderea, mai importanta decat nivelul dobanzilor

Referitor la evolutia dobanzilor, oficialul bancii spune ca trendul de usoara crestere va continua, mai ales ca tendinta este sesizabila si pe plan extern, dar este important sa se evite miscarile bruste. Insa evolutia dobanzilor nu depinde de sistemul bancar.

“Daca inflatia creste, nu avem de ales, daca vrem sa avem o dobanda real pozitiva”, a subliniat seful Raiffeisen.

In plus, acesta sustine ca nu dobanda este cea mai importanta in procesul de creditare, ci increderea consumatorilor si investitorilor in economie. El a reamintit perioada dinainte de criza cand, desi dobanzile erau mari, creditarea crestea sustinut pe fondul increderii ridicate in economie. Apoi, am avut o perioada in care dobanzile au fost foarte joase, nu doar in Romania, dar creditarea a evoluat slab.

Pentru anul viitor, presedintele bancii se asteapta la o crestere a creditarii putin peste piata, insa sustenabila. “Putem sa fim de succes si la persoane fizice si la persoane juridice. Pe termen lung, nimeni nu are un dubiu cu privire la potentialul de crestere care exista in Romania”, a subliniat presedintele Raiffeisen Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri