Inspectorii ANAF ar putea fi premiati pentru “rezultate performante” in activitatea de colectare a taxelor. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat un proiect de Ordonanta in aceste scop. Consultantii fiscali spun, insa, ca aceasta masura va conduce la abuzuri din partea inspectorilor in actiunile de control, acestia fiind, astfel, “cointeresati” sa aplice amenzi cat mai mari.

Ministerul sustine, in proiectul de Ordonanta, ca masura este necesara “avand in vedere imperativul respectarii tintei de deficit de sub 3% din PIB”, iar “cresterea veniturilor bugetare nu mai poate fi realizata prin cresterea presiunii fiscale asupra mediului economic si/sau al cetatenilor”.

In aceste conditii, “se impune intensificarea eforturilor de crestere a gradului de colectare a sumelor la bugetul general consolidat”, se mai arata in proiect.

Astfel, Ministerul propune ca, incepand cu anul 2018, Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa poata retine, ca venituri proprii, o cota de 15% din sumele colectate din impozite, taxe si contributii stabilite suplimentar in urma unor controale, din obligatii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, din valorificarea bunurilor confiscate sau din repararea prejudiciului material si sume confiscate prin hotarari judecatoresti.

“Constituirea veniturilor se face din sumele stinse intr-un exercitiu financiar, cu conditia ca actele prin care au fost stabilite sumele respective sa ramana definitive in sistemul cailor de atac in acelasi exercitiu financiar”, se mai arata in proiect.

Potrivit documentului, in primele trei trimestre din acest an, peste 1.000 de angajati au parasit ANAF din cauza “gradului scazut de satisfactie in ceea ce priveste conditiile de munca, dar si nivelului de salarizare”.

Care va fi efectul asupra contribuabililor?

In schimb, consultantii fiscali spun ca acordarea de prime angajatilor ANAF pentru cuantumul de amenzi aplicate va genera abuzuri.

“Propunerea a mai fost avansata la un moment dat, dar s-a scos. Eu cred ca o astfel de prevedere este discutabila. Din moment ce toti avem niste obligatii de serviciu pe care trebuie sa le indeplinim si luam un salariu, nu ar trebui sa fim platiti altfel pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu”, a explicat, recent, Dan Badin, partener in cadrul Deloitte Romania.

Pe de alta parte, din perspectiva contribuabilului, inspectorul fiscal ar trebui sa fie neutru. Dar mai poate el fi considerat neutru in momentul in care isi ia comision din amenzile aplicate?

“Vom ajunge in zona de fortare a textului legii, eventual chiar in zona de abuzuri, din cauza faptului ca el va fi remunerat cu procent din incasarile pe care le va avea?', a mai aratat oficialul Deloitte.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri