Ministerul sustine, in proiectul de Ordonanta, ca masura este necesara “avand in vedere imperativul respectarii tintei de deficit de sub 3% din PIB”, iar “cresterea veniturilor bugetare nu mai poate fi realizata prin cresterea presiunii fiscale asupra mediului economic si/sau al cetatenilor”.

In aceste conditii, “se impune intensificarea eforturilor de crestere a gradului de colectare a sumelor la bugetul general consolidat”, se mai arata in proiect.

Astfel, Ministerul propune ca, incepand cu anul 2018, Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa poata retine, ca venituri proprii, o cota de 15% din sumele colectate din impozite, taxe si contributii stabilite suplimentar in urma unor controale, din obligatii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, din valorificarea bunurilor confiscate sau din repararea prejudiciului material si sume confiscate prin hotarari judecatoresti.

“Constituirea veniturilor se face din sumele stinse intr-un exercitiu financiar, cu conditia ca actele prin care au fost stabilite sumele respective sa ramana definitive in sistemul cailor de atac in acelasi exercitiu financiar”, se mai arata in proiect.

FMI: Majorarea salariilor si...
Citeste si: FMI, mesaj dur pentru Guvern cu privire la pensii si salarii

Potrivit documentului, in primele trei trimestre din acest an, peste 1.000 de angajati au parasit ANAF din cauza “gradului scazut de satisfactie in ceea ce priveste conditiile de munca, dar si nivelului de salarizare”.

Care va fi efectul asupra contribuabililor?

In schimb, consultantii fiscali spun ca acordarea de prime angajatilor ANAF pentru cuantumul de amenzi aplicate va genera abuzuri.

“Propunerea a mai fost avansata la un moment dat, dar s-a scos. Eu cred ca o astfel de prevedere este discutabila. Din moment ce toti avem niste obligatii de serviciu pe care trebuie sa le indeplinim si luam un salariu, nu ar trebui sa fim platiti altfel pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu”, a explicat, recent, Dan Badin, partener in cadrul Deloitte Romania.

Pe de alta parte, din perspectiva contribuabilului, inspectorul fiscal ar trebui sa fie neutru. Dar mai poate el fi considerat neutru in momentul in care isi ia comision din amenzile aplicate?

Teodorovici: Peste 4.000 de...
Citeste si: Teodorovici: Peste 4.000 de posturi din administratie vor disparea

“Vom ajunge in zona de fortare a textului legii, eventual chiar in zona de abuzuri, din cauza faptului ca el va fi remunerat cu procent din incasarile pe care le va avea?', a mai aratat oficialul Deloitte.

Sursa foto: Shutterstock