Societatile de asigurari vor putea administra fonduri de pensii facultative, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate in sedinta de miercuri a Executivului, informeaza un comunicat al Guvernului.
Totodata, potrivit aceluiasi act normativ, brokerii de asigurare sau de reasigurare vor putea intermedia si produse ale fondurilor de pensii facultative (pilonul III de pensii), informeaza NewsIn. Actuala legislatie permitea bancilor, societatilor de administrare a investitiilor si societatilor de administrare a pensiilor sa administreze fonduri de pensii facultative.

Modificarea este necesara in conditiile in care Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va incepe sa autorizeze administratori de fonduri de pensii facultative, iar vechile norme nu permiteau societatilor de asigurare si brokerilor de asigurare sau de reasigurare sa desfasoare acest tip de activitate.

Potrivit comunicatului remis de Guvern, "modificarea legislativa este in concordanta cu normele europene privind activitatile si supravegherea institutiilor privind pensiile ocupationale, care precizeaza, intre altele, ca statele membre trebuie sa aiba posibilitatea de a permite asiguratorilor si altor entitati financiare sa administreze fonduri de pensii ocupationale". O alta modificare a prevederilor in domeniul intermedierii in asigurari are drept scop crearea cadrului legislativ care sa permita furnizarea de produse de asigurari si de catre institutiile financiare nebancare, conditia fiind ca aceste produse sa fie complementare celor furnizate de catre institutiile financiare nebancare.

Potrivit comunicatului, in absenta noilor prevederi s-ar fi creat o discriminare intre entitatile supravegheate de BNR, institutiile financiare nebancare fiind excluse de la furnizarea acestor produse.Ordonanta de urgenta a fost aprobata dupa consultarea cu asociatiile profesionale ale asiguratorilor si brokerilor de asigurare, precum si cu alte institutii din domeniul financiar-bancar.

Societatile de pensii private, ca si administratorii de fonduri de pensii private, trebuie sa aiba un capital social minim egal cu echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, potrivit normelor elaborate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Companiile de tip "off shore", cu sediul in asa numitele "paradisuri fiscale" nu vor putea administra fonduri de pensii private in Romania. Taxa pentru infiintarea unei societati de pensii private va fi de 50.000 euro, iar pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii private, de 20.000 euro.

Actionarii companiilor care gestioneaza fondurile private de pensii trebuie sa justifice sursa banilor folositi la capitalizarea firmei, sa nu fi fost implicati in falimente sau scandaluri financiare si sa nu faca parte din conducerea unei banci sau a unei case de brokeraj aflata in relatii de afaceri cu firma.

Numarul romanilor care vor contribui la fonduri de pensii private ar putea ajunge la 250.000 in anul 2007, iar valoarea totala a pietei fondurilor de pensii facultative private (pilonul III), ar putea atinge 40 milioane euro, potrivit unui studiu realizat de Certinvest. Numarul participantilor la fonduri de pensii facultative private ar putea creste la 600.000 in 2008, la 900.000 in 2009 si la 1,25 milioane in 2011. De asemenea, valoarea totala a pietei pensiilor private facultative ar putea creste la 190 milioane euro, in 2008, pana la 1,25 miliarde euro, in 2011, in conditiile in care contributia medie a participantilor la fonduri de pensii private facultative va creste, la randul ei, de la 200 de euro, in 2007, la 400 de euro, in 2011, potrivit studiului elaborat de Certinvest. O contributie lunara de 20 euro, timp de 25 de ani, la un fond de pensii private facultative, ar putea asigura o pensie de 140 euro pe luna, timp de 15 ani.

Reforma pensiilor presupune introducerea a doua sisteme de pensii private, pe langa pensiile de stat. Pilonul II de pensii va reprezenta o cota parte din bugetul asigurarilor sociale de stat, care va fi trecut in administrare privata. Pilonul trei de pensii este facultativ si contribuabilii vor putea participa doar daca doreasc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri