ROBOR, indicatorul de referinta pentru creditele in lei, ar putea varia intre 3% si 3,5% in acest an, in contextul in care inflatia va depasi marginal acest interval, considera Iancu Guda (foto), presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Astfel, ratele la creditele in lei vor creste si mai mult pe parcursul anului, cu inca 10-20%, efectul fiind cel mai puternic resimtit in cazul imprumuturilor Prima Casa, dupa ce deja consumatorii au resimtit un soc semnificativ odata cu majorarea ROBOR de la sub 1% la peste 2%, in doar cateva luni.

Conform prognozei ING Bank, inflatia medie din acest an va ajunge la 4%, cu un maxim de 4,4% atins in primavara si o revenire spre nivelul de 3% in toamna. Cresterea agresiva a inflatiei este spectaculoasa nu doar prin faptul ca de la un an la altul inflatia medie ar putea creste cu 3 puncte procentuale (4% in 2018 fata de 1,2% in 2017), dar mai ales prin faptul ca la final de 2016 vorbeam inca de o inflatie negativa.

In sedinta de marti, referinta ROBOR a fost stabilita la 2,04%, in crestere nesemnificativa fata de ziua precedenta, cand a fost de 2%. Cresterea vine in contextul in care luni banca centrala a majorat dobanda cheie de la 1,75% la 2% pe an, o miscare destul de surprinzatoare, nu ca amplitudine, cat mai ales in ceea ce priveste discursul extrem de extins pe care l-a oferit guvernatorul Mugur Isarescu.

"Ceea ce vreau sa va spun este ca aceasta majorare a ratei dobanzii nu inseamna in sine ca se va majora rata ROBOR - cea pe baza careia se calculeaza dobanda la creditele in lei acordate populatiei. S-ar putea ca efectul in piata sa fie deosebit. Noi nu vedem sub nicio forma miscari ample ale dobanzilor. Datoria mea este sa transmit acest lucru societatii romanesti", a mentionat guvernatorul BNR.

Pe de alta parte si in contrast cu estimarile analistilor, guvernatorul a tinut sa reaminteasca ca modificarea ROBOR, care probabil va aparea in aceasta perioada (ROBOR la 3 luni s-ar putea duce sub 2%) depinde de conditiile de piata.

"As mai sublinia ca modificari ale ROBOR de la 2,01% la 2,03% sunt nesemnificative, cu impact minor. In consecinta, aceasta mediatizare excesiva trebuie sa fie atenuata”, a punctat guvernatorul BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri