Contributia sectorului bancar, atat direct cat si indirect, la bugetul de stat in perioada 2012-2016 a fost de 20,676 miliarde de lei, reprezentand 4,2% din produsul intern brut inregistrat in perioada respectiva, conform declaratiilor facute de Bogdan Belciu, partener in cadrul departamentului Consultanta pentru Management in cadrul PwC Romania.

Sectorul bancar a contribuit direct cu 13,481 miliarde lei la bugetul de stat in perioada 2012-2016, iar contributia altor industrii ca urma a vanzarilor de produse si servicii catre sectorul bancar este estimata la 7,195 miliarde de lei, cumulandu-se un total de 20,676 miliarde lei, conform informatiilor prezentate de catre oficialul PwC.

De asemenea, din totalul de mai sus, 8.990 milioane de lei au reprezentat valoarea contributiilor sociale, iar 4,9 milioane de lei au venit in urma platilor aferente TVA.

Tot din datele prezentate de catre Bogdan Belciu, reiese ca sectorul bancar a angajat direct o medie de 57.887 persoane in perioada 2012-2016 si a contribuit la angajarea altor 51.221 in restul economiei, rezultand astfel un total de 109.108 locuri de munca.

In ceea ce priveste salariile brute, sistemul bancar a platit angajatilor sai, cumulat in perioada 2012-2016, 22.992 milioane de lei ( 3,1% din totalul salariilor platite in Romania). Datele prezentate de catre PwC arata ca salariul mediu brut lunar in industria bancara in anul 2016, respectiv 6.851 de lei, este de doua ori mai mare decat media nationala si la un nivel mai ridicat decat in 90% din ramurile de activitate din economia nationala.

Studiul celor de la Pwc mai arata faptul ca in ultimii 5 ani, valoare activelor nete bancare a inregistrat o usoara crestere, in timp ce numarul bancilor a ramas relativ constant. Ultii doi ani au fost marcati de fuziuni si achizitii, dar si de iesirea unor banci de pe piata din Romania. In ceea ce priveste profitabilitatea sistemului bancar, s-a inregistrat profit in 3 din cei 5 ani.

In datele oferite de catre PwC mai apare si faptul ca, in perioada 2012-2016, bancile au acordat credite noi de consum de peste 5,8 miliarde de lei. In acest context presedintele ARB, Sergiu Oprescu, a precizat ca in aceasta perioada, segmentul creditelor de consum a inregistrat o contractie din punct de vedere al stocului, iar trendul s-a inversat abia in 2017.

Sursa foto: By Syda Productions / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri