Analiza citata scoate in evidenta faptul ca bancile si-au majorat marjele de dobanda odata cu reveneirea pe crestere a dobanzilor in piata bancara. Conform datelor BNR, marjele nete de dobanda aplicate in sectorul bancar intern au consemnat cresteri generalizate in noiembrie, evolutie determinata de perspectivele de politica monetara din Romania si Zona Euro, dar si de nivelul ridicat al perceptiei de risc si deprecierea monedei nationale.

Astfel, pe segmentul credite-depozite in sold in lei, marja neta de dobanda a urcat in noiembrie cu 14 puncte baza luna/luna la 5,82 puncte procentuale (maximul din decembrie 2006), pe fondul majorarii ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de 17 puncte baza la 7,1% (cel mai ridicat nivel din octombrie 2014). In schimb, rata de dobanda la depozite a crescut cu trei puncte baza luna/luna la 1,28%, dat fiind ca BNR a ingustat coridorul format din ratele de dobanda la facilitatile permanente.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Shutterstock