Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu a cheltuit niciun leu pe sistemul IT, in urma implementarii programului cu Banca Mondiala, toti banii consumati fiind alocati consultantei, a declarat ministrului Finantelor, Ionut Misa, la audierile din Comisia economica a Senatului, citat de cursdeguvernare.ro.

In 2018, Guvernul Romaniei incepe deja sa ramburseze din creditul de 91 de milioane de dolari contractat cu Banca Mondiala, o prima transa de 7,1% din valoarea principalului intrand la plata in octombrie, scrie publicatia citata.

"Acest program a fost realizat, din pacate, in proportie de 23,5%, in sensul ca s-au cheltuit 23,5% din sumele alocate, in schimb niciun leu pe sistemul IT. Absolut toti banii, echivalentul a 60 de milioane de lei, au fost cheltuiti numai pe consultanta. Am avut discutii cu reprezentantii Bancii Mondiale din acest punct de vedere. Ei au sesizat din 2012, in fiecare an, faptul ca nu s-au facut progrese la nivelul sistemului IT si ca ne-am rezumat la a face analize si consultante”, a spus ministrul Misa.

In ceea ce priveste stadiul de implementare al proiectului de modernizare al ANAF, Banca Mondiala a sesizat constant autoritatilor romane ca este ceva in neregula si a decis prelungirea programului, cu doi ani.

"Am purtat discutii cu ei (reprezentantii Bancii Mondiale- n. red) asupra posibilitatii de a continua in aceasta formula si, de comun acord, am realizat Centrul National de Informatii Fiscale. Dansilor li s-a parut o idee buna ca centralizam toate bazele de date ale ANAF si punem tot sistemul IT sub o singura umbrela. Existau 322 de baze de date distincte, multe dintre ele in limbaje de programare diferite si era neaparat necesar sa unificam intregul sistem IT sub o singura umbrela cu o viziune si strategie asupra sistemului IT in urmatoarea perioada, atat asupra suportului hard, care este invechit si din 2005 nu a mai facut achizitii ANAF din acest punct vedere, cat si din punct de vedere al suportului IT. Dorim sa evitam orice deplasare a unui contribuabil la orice alta institutie care poate avea nevoie de o astfel de informatie", a precizat ministrul Ionut Misa.

Presedintele ANAF avertizeaza...
Citeste si: Sincope in functionarea sistemului IT al Fiscului

Structura a fost infiintata cu doua luni mai tarziu decat se angajase Guvernul Romaniei, cei mai semnificativi pasi in sensul unificarii bazelor de date si informatizarii relatiei contribuabil – Fisc au orizont de implementare 2020, iar una dintre primele sarcini trasate se refera la elaborarea unei "strategii unitare de dezvoltare si mentinere in functiune a Sistemului Informatic al MFP", ceea ce inseamna ca tot ce s-a lucrat pana acum se va reface, iar banii cheltuiti (23,5%) nu au utilitate practica, scrie cursdeguvernare.ro.

Proiectul de parteneriat Banca Mondiala – ANAF costa 91 de milioane de dolari credit., iar imprumutul, potrivit contractului initial, urmeaza sa fie restituit in perioada 2018-2025.

Autoritatile romane vor plati cate doua transe pe an, a cate 7,1% din valoarea principalului, incepand cu octombrie 2018, ultima plata urmand sa fie efectuata in aprilie 2025, reiese din contractul semnat in mai 2013 de Guvernul Romaniei si oficialii Bancii Mondiale.

O companie de Republica...
Citeste si: Producatorul de ulei Ultex Tandarei, de vanzare pentru 10,5 mil. euro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ionut Misa la reuniunea FMI; Care ar putea fi scopul nedeclarat?