Potrivit senatorului Florin Citu, aceasta combinatie este pe cale sa arunce Romania intr-o criza economica si sociala, care apare intr-un context mult mai dificil decat cel din 2007/2008.

“Datoria publica astazi este de 40% din PIB vs. 13% in 2007/2008”, explica Florin Citu.

In sprijinul afirmatiei sale, senatorul reaminteste faptul ca investitiile publice se afla la minim istoric, cheltuielile cu salariile la maxim istoric, iar investitiile private aproape de zero.

Florin Citu: Statul s-a...
Citeste si: Graficul care ilustreaza costul guvernarii PSD-ALDE

In plus, cresterea ratei inflatiei de la -0,5% la 3,3% in 12 luni si estimarile potrivit carora aceasta va ajunge la 4% in viitorul apropiat, va genera si o majorare rapida a dobanzilor.

“In ultimii ani, imprumuturile au fost facute cu dobanzi la minime istorice atat de sectorul privat dar si de sectorul bugetar. Cresterea dobanzilor are un impact negativ mult mai devastator. In 2017, dobanzile la care se imprumuta Romania s-au dublat”, a atras atentia Citu.

Totodata, el reclama faptul ca veniturile fiscale sunt folosite aproape integral pentru plata salariilor si pensiilor (cea mai dezechilibrata situatie din ultimii 18 ani).

“In aceste conditii, cresterea dobanzilor in tarile dezvoltate, si incetinirea cresterii economice la nivel global arunca Romania in criza. Romania este cea mai vulnerabila economie la un soc negativ oricat de mic ar fi acesta”, a adaugat Florin Citu.

Inflatie anuala de 4,3% in...
Citeste si: Inflatia confirma cele mai sumbre estimari!La cat a ajuns in ianuarie?