Inflatia anuala ar putea ajunge la 5% in vara acestui an, iar leul s-ar putea deprecia in continuare, daca Banca Nationala a Romaniei nu majoreaza dobanda de politica monetara in tandem cu inflatia. Insa nu acesta este cel mai mare risc asupra economiei Romaniei, sustin economistii UniCredit Bank. Conform unui raport publicat de banca, cele mai mari riscuri sunt doua conflicte posibile cu Uniunea Europeana (UE), unul cauzat de politica fiscala laxa, iar al doilea cauzat de modificarile Legilor justitiei adoptate de Parlament in decembrie 2017.

"Cateva legi aprobate spre finalul anului 2017 reduc independenta justitiei si ingreuneaza campania anticoruptie. Acestea pot fi respinse de presedintele Klaus Iohannis o singura data. Astfel, legile ar putea intra in vigoare pana la jumatatea anului, in pofida faptului ca au fost criticate de autoritatile europene si cele ale Statelor Unite ale Americii (SUA) si de organele judiciare din tara. Consiliul Grupului de State impotriva Coruptiei (GRECO) a initiat o ancheta care va fi finalizata in martie 2018. Reducerea independentei justitiei ar putea deschide un nou conflict cu Comisia Europeana, riscul cel mare fiind o procedura conform Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendarii drepturilor de vot ale tarii", se mai spune in raportul citat de Agerpres.

In plus, conform documentului, o noua procedura de deficit excesiv ar putea fi initiata de UE impotriva Romaniei in 2019. Economistii citati sustin ca este posibil ca lansarea procedurii sa aiba loc deja anul acesta, daca deficitul conform standardelor europene (ESA) a depasit 3% din PIB in 2017.

Comisia Europeana a exprimat deja ingrijorari cu privire la majorarea deficitului structural al Romaniei si a solicitat Guvernului ca pana in luna aprilie sa ia masuri de ajustare structurala de cel putin 0,8% din PIB pentru 2018.

Intre timp, inflatia va depasi intervalul tintit de BNR, de 1,5%-3,5% in T1 2018 si ar putea creste pana in preajma nivelului de 5% pe parcursul verii.

Ce se va intampla cu leul si dobanzile?

"Banca Nationala a Romaniei nu poate preveni o continuare a cresterii dobanzilor pe termen scurt, din cauza accelerarii rapide a inflatiei. Inflatia totala va parasi intervalul tintit de 1,5-3,5% in T1 2018 si ar putea creste pana in preajma nivelului de 5% pe parcursul verii, in timp ce inflatia de baza (excluzand preturile volatile si administrate) va depasi 4%. Inflatia ar putea reveni in intervalul tintit in T4 2018, cand cresterile mari de preturi din T4 2017 - din cauza scumpirii alimentelor si a masurilor fiscale - vor fi eliminate din baza de calcul. Anticipam ca inflatia totala si cea de baza se vor situa in preajma nivelului de 3% in 2019", se spune in raport.

Documentul mentioneaza faptul ca BNR a efectuat prima majorare a dobanzii de politica monetara in data de 8 ianuarie 2018, iar cresterea dobanzii de politica monetara cu inca un punct procentual ar alinia nivelul dobanzilor la cel al inflatiei estimate pentru 2019.

Potrivit economistilor UniCredit, daca banca centrala va majora dobanda mai putin, presiunile de depreciere asupra leului ar putea reveni. Dat fiind faptul ca e posibil ca BNR sa protejeze leul de deprecieri abrupte, dobanzile interbancare ar putea creste chiar daca banca centrala majoreaza mai putin dobanda de politica monetara.

"Leul ramane prea puternic, in pofida faptului ca intervalul de tranzactionare pentru EUR-RON s-a mutat deasupra nivelului de 4,6. Nivelul de 4,7 ar putea fi atins daca banca centrala nu va creste dobanda de politica monetara in lunile urmatoare. Majorarea dobanzii de politica monetara pe masura ce inflatia creste ar putea limita volatilitatea cursului de schimb si ar asigura atractivitatea titlurilor de stat in moneda locala odata ce inflatia va scadea spre 3%", se precizeaza in raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri