"Cateva legi aprobate spre finalul anului 2017 reduc independenta justitiei si ingreuneaza campania anticoruptie. Acestea pot fi respinse de presedintele Klaus Iohannis o singura data. Astfel, legile ar putea intra in vigoare pana la jumatatea anului, in pofida faptului ca au fost criticate de autoritatile europene si cele ale Statelor Unite ale Americii (SUA) si de organele judiciare din tara. Consiliul Grupului de State impotriva Coruptiei (GRECO) a initiat o ancheta care va fi finalizata in martie 2018. Reducerea independentei justitiei ar putea deschide un nou conflict cu Comisia Europeana, riscul cel mare fiind o procedura conform Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendarii drepturilor de vot ale tarii", se mai spune in raportul citat de Agerpres.

In plus, conform documentului, o noua procedura de deficit excesiv ar putea fi initiata de UE impotriva Romaniei in 2019. Economistii citati sustin ca este posibil ca lansarea procedurii sa aiba loc deja anul acesta, daca deficitul conform standardelor europene (ESA) a depasit 3% din PIB in 2017.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont