Romanii adopta repede inovatiile, insa scalarea are loc mult mai greu decat in alte piete, este de parere Gabriel Ghita, VP Business Development in cadrul Mastercard, pe regiunea Europei Centrale si de Est. El a declarat in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking ca se asteapta la consolidarea trend-ului existent al platilor NFC si "vor fi foarte multe lansari", cu potential de scalare ridicat.

Prima lansare a avut loc chiar luni, cand Banca Transilvania a lansat BT Pay, un portofel digital care va permite efectuarea de plati NFC cu telefonul mobil.

"Vedem tari care au lansat poate de un an astfel de proiecte ca au raportat cresteri spectaculoase si credem ca lucrul acesta va atrage atentia. Este o experienta de utilizare deja clara si cunoscuta, nu mai este nici asa de scumpa ca acum 4-5 ani. Trendul cel mai important pe care il asteptam este insa cel de simplificare a platior online, unde va fi un mix de experienta mai buna cu securitate imbunatatita, gratie regulilor din PSD2", explica Ghita.

Platile de e-commerce cu un singur click NU dispar. Ce se va schimba insa?

Ghita a explicat ca, respectand cadrul directivei PSD2, va exista in continuare posibilitatea platilor online cu un singur click, dar s-a introdus conceptul de "white listing", prin care clientul poate adauga un comerciant de incredere, de la care cumpara des, pe o lista alba, iar emitentul stie ca data viitoare cand va face o tranzactie la acelasi comerciant nu il va mai obliga sa se autentfice in mod explicit.

Un al doilea mecanism care va facilita platile online vizeaza evaluarea riscurilor unei tranzactii, emitentii avand dreptul de a nu solicita autentificare explicita daca riscul aferent acelei tranzactii este mic.

"Experienta 1-click nu dispare, ci se va adapta. Cu siguranta comerciantii la care aceasta experienta va continua si o sa creasca vor fi cei mari, cu branduri de incredere si care le inspira incredere consumatorilor si emitentilor", subliniaza Gabriel Ghita.

Romanii sunt early adopters, dar scalarea are loc mai greu

"Romania are avantajul ca este o tara mare si o piata interesanta, motiv pentru care se afla in Tier 1 al tarilor inovatoare, impreuna cu Polonia, Cehia, Ungaria. Nu avem aceeasi valoare a pietei, dar fiind totusi o tara mai mare compenseaza cumva. Din punct de vedere al inovatiei, Romania este una dintre tarile in care lucrurile noi se adopta repede. Contactless-ul este exemplul clasic pe care il avem din 2008, primul pilot NFC din Europa a fost tot la noi, iar acum avem prima aplicatie P2P din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Israelului care are de mai multa vreme astfel de aplicatii", a precizat Ghita.

Din punct de vedere al adoptiei inovatiilor, Romania se afla printre pietele timpurii, dar scalarea serviciilor dureaza ceva mai mult la noi. In alte tari se ajunge la volume mari si tranzactii mari mai repede, insa nu suntem foarte mult in spate.

Gabriel Ghita coordoneaza in prezent 19 piete din Europa Centrala si de Est, incepand cu Austria si pana la Grecia, Malta, Cipru, Romania sau Israel. El este responsabil cu dezvoltarea serviciilor noi de plata, in special pe zona digitala (platile online, platile de e-commerce, platile cu telefonul mobil sau platile P2P).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri