Platile mobile ar putea scala (creste exploziv - n.r.)in Romania intr-un orizont de 2 ani, mai ales ca primul proiect si-a facut deja loc in piata, este de parere Gabriel Ghita, VP Business Development pe regiunea Europa Centrala si de Est in cadrul MasterCard.

"Suntem in acel punct de cotitura in care platile cu telefonul, in cateva tari, incep sa creasca foarte repede si sunt sigur ca motivul pentru care scaleaza acum este acela ca utilizatorii stiu cum sa faca plata in mod contactless. Sunt tari in care platile contactless au o pondere de peste 80% [...] Ne aflam in fata unui prim proiect lansat live in Romania, dar ne asteptam sa mai vina si altii", a declarat Ghita in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Intr-un orizont de 2 ani, deci sfarsitul lui 2019, probabil ca vom avea proiecte (de plati mobile) scalabile si in Romania. As vedea insa conceptul de digital wallet intr-un mod mai larg, nu doar platile NFC. Telefonul, cel putin in etapa asta de dezvoltare, va fi instrumentul folosit pentru orice tine de administrarea de bani. Platile in magazin sunt cel mai cunoscut concept.

Banca Transilvania a lansat saptamana trecuta BT Pay, aplicatia mobila de tip wallet pentru cumparaturi si transfer de bani cu telefonul, in care se poate ingloba un card de debit sau de credit MasterCard sau Visa. BT Pay este primul wallet din Romania care permite plati contactless, bazat pe tehnologia inteligenta de plata Visa Token Service si MasterCard Digital Enablement Service. Cititi AICI mai multe detalii despre cum functioneaza aplicatia.

Ce declanseaza o investitie a Mastercard in Fintech-urile locale

In ceea ce priveste sprijinul acordat Fintech-urilor, MasterCard este recunoscut in Europa, cat si in Romania, pentru sustinerea si investitiile acordate startup-urilor. Daca in Europa, Revolut este probabil cel mai cunoscut Fintech alaturi de care lucreaza Mastercard, in Romania gigantul financiar a investit in doua startup-uri inovatoare, Pago Plateste si Volt.

"Inovatia celor de la Pago consta in modul in care s-au integrat cu emitentii de facturi. Au adaugat si alte tipuri de plati, vor sa mearga si spre asigurari, deci practic vor sa fie ca un soi de hub pentru orice plata. Nu neaparat wallet, cat plati pentru tot felul de datorii pe care le-ai adunat, inclusiv catre stat", explica Gabriel.

Al doilea partener al Mastercard in universul Fintech din Romania este Volt, care a lansat prima aplicatie de plati P2P, intre carduri, folosindu-se de serviciul Mastercard MoneySend, ce permite transferul de bani aproape instant (maxim 30 de minute).

"Sunt doua startup-uri alaturi de care am lucrat inca din stadiul de idee, inainte de a avea platformele in spate, si pe care le-am ajutat atat sa isi defineasca modelele de business si tehnice, cat si cu experienta de utilizare, prin crearea de focus group-uri pentru ei. Mai sunt cateva (startup-uri) alaturi de care am inceput colaborarea, dar este devreme. Sper sa anuntam in scurt timp cine sunt si cu ce se ocupa", a mai spus managerul MasterCard.

La ce aspecte se uita MasterCard inainte de a investi intr-un fintech

Gabriel a explicat ca, inainte de o investitie intr-un Fintech, trebuie ca acesta sa se suprapuna pe una dintre strategiile Mastercard. "Pago a intrat pe un domeniu in care Mastercard a investit foarte mult timp si bani, respectiv platile de facturi, un domeniu strategic cu valoare mai mare decat alte metode de plata de pe piata. Una din experientele pe care nu le aveam era aceasta agregare, care in alte tari exista de ceva vreme. In Ungaria exista deja 2 astfel de aplicatii care merg foarte foarte bine. In Polonia, de asemenea, exista 2 platforme integrate".

Volt s-a suprapus pe alta strategie, cea de push payments, o tehnologie relativ noua si neutilizata in piete. "Suntem de asemenea interesati sa intelegem ce fel de oameni sunt, fondatorii in primul rand, iar aici atat cei de la Pago, cat si cei de la Volt, s-au dovedit a fi oameni de buna calitate, dornici sa faca treaba si focusati pe business. Nu ne putem ocupa noi de ce fac ei", explica Gabriel.

Fondatorii sunt cheia si aici este riscul cel mai mare pe care si-l asuma cineva care investeste intr-un start-up. Noi am avut experiente si mai putin placute cu alte startup-uri. Ceea ce am inteles noi ca strica este o incredere prea mare ca poti schimba lucrurile de unul singur. Am avut startup-uri cu fondatori foarte increzatori, ceea ce este si un lucru bun, dar in acelasi timp si cu o doza de aroganta prea mare pentru lumea in care traim.

"Toata lumea vorbeste de Fintech, disruption si alte buzz words. Realitatea este ca de la idee pana la practica trebuie sa se intample foarte multe lucruri, iar un lucru esential este ca trebuie sa stii cu cine sa faci parteneriate ca sa reusesti", concluzioneaza Gabriel Ghita.

Sursa foto: s4svisuals / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri