Viorel Vasile, presedintele Patronatului Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) si CEO al celui mai mare jucator din piata de intermediere in asigurari - Safety Broker, contesta si numeste drept "falsa" declaratia facuta la finalul anului trecut de catre seful unei companii de asigurari, potrivit careia "in pofida tuturor eforturilor de reglementare a segmentului RCA, ne-am intors in 2017 la comisioane care ajung si la 20% pentru brokerii de asigurari". Viorel Vasile argumenteaza ca in piata RCA a avut loc, mai degraba, o scadere de peste 30% a comisioanelor fata de 2016, si, de aceea, chiar Autoritatea de Supraveghere (ASF) a acceptat la propunerea PRBAR reducerea taxei pentru brokeri cu 50%, pentru a compensa reducerile "dramatice" de comisoane.

"Au existat frecvent declaratii in piata de asigurari, mai ales ale celor care insista ca in acest moment nivelul de comisioane la RCA ajunge si la 20%. Este un lucru fals! ASF a acceptat la propunerea PRBAR reducerea taxei pentru brokeri cu 50%, tocmai pentru a compensa scaderile dramatice de comisoane din 2017. Asa cum a precizat chiar ASF, in primele noua luni ale anului trecut, comisionul mediu la RCA a fost de 10%", a declarat Viorel Vasile (foto).

In opinia sa, exista de fapt o scadere de peste 30% a comisioanelor pentru brokerii de asigurari fata de acceasi perioada a anului 2016. "In momentul de fata nivelul mediu de comision RCA in piata este de 10%. Bineinteles ca exista si asiguratori ca practica niste comisioane de 14% sau 15%, dar sa nu uitam ca exista acea categorie de clienti, si anume transportatorii rutieri, in cazul careia comisionul este cuprins intre 0,1 si 1%", a mai spus presedintele PRBAR.

Martie aduce o scadere a tarifelor RCA

Viorel Vasile estimeaza, de asemenea, ca din luna martie va exista, la nivel de piata, o scadere generala a tarifelor politelor de asigurari RCA, in special pentru soferii disciplinati in trafic, insa vor exista cresteri pentru cei care produc multe daune. "Deja asiguratorii au trimis catre ASF propunerea de tarifare. Din luna martie 2018 se vor aplica noile tarife avizate de catre asiguratori, carora li s-a permis sa faca o segmentare a clientilor cu frecventa redusa a daunelor provocate la RCA".

In perioada ianuarie-septembrie 2017, prima medie RCA anualizata, pe intreaga piata, a fost de 706 lei, in scadere fata de primele 9 luni din 2016, cand era de 806 lei, potrivit ASF. Pentru persoanele fizice, prima medie RCA a crescut usor, in primele 9 luni din 2017, la 529 lei, de la 521 lei in perioada similara a anului precedent. In ceea ce priveste persoanele juridice, in cazul lor prima medie RCA a scazut la 1.300 lei, fata de 1.719 lei.

In ceea ce priveste dauna medie, la nivelul pietei RCA, aceasta a crescut in primele noua luni din 2017 la 7.245 lei, fata de 7.176 lei in urma cu un an. In total, asiguratorii au achitat pentru vatamari corporale peste 371,4 milioane lei, iar pentru daune materiale - 1,25 miliarde lei.

PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare a fost fondat in decembrie 2016 si constituie prima organizatie patronala din domeniu. Printre membrii fondatori se numara brokeri de asigurare cu experienta, ce cumuleaza o cota de aproape 25% din industria romaneasca de intermediere.

Sursa foto: 1asig.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri