Stabilitatea pietei de asigurari este palpabila astazi, desi provocarile anului 2018 vin de pe urma turbulentelor intregistrate in 2016 si ale caror efecte au fost inregistrate in 2017. Nu putem sa uitam de falimente rasunatoare, de tarife plafonate si de proteste si actiuni de strada, intr-o perioada care reprezinta o pagina de istorie neagra in Romania pentru piata de asigurari, a declarat Cornel Coca Constantinescu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in cadrul conferintei XPRIMM Time for Business.

"In continuare avem o dependenta de piata asigurarilor auto RCA, unde discutam de 3-4 companii care insumeaza undeva la peste 80% din piata. Spunem ca este un grad de concentrare ridicat, dar intrebarea mea este: ce fac celelalte companii ? La ce ne raportam cand discutam despre celelate companii ? Ne raportam la 10 companii in piata din punct de vedere al numarului sau doar la cele care vor sa joace in aceasta piata, la cele creeaza competitie. Eu cred ca mai corect este sa ne raportam la cele care chiar creeaza competitie in piata RCA, care vor sa fie actori importanti. Atunci o sa constatam ca ponderea acestora in piata RCA nu este chiar atat de mare", a spus Cornel Coca Constantinescu (foto).

El a arata ca rata daunei, rata cheltuielilor si rata combinata, calulate pentru total asigurari generale, in primele noua luni ale anului 2017 au fost 65,04%, 30,85 si rspectiv 95,52%. "In 2016 era o inflatie de clienti cu risc ridicat. Astazi constatam ca nu mai exista nici unul", a mai spus reprezentantul ASF.

ASF: Avem asigurarea RCA care ne sufoca

"RCA este un produs care aduce un anumit nivel de profitabilitate pentru companiile de asigurari. Nu o sa dau nume, dar stiti la ce companii ma refer, adica la companii mari, de la care ASF avea asteptari ridicate. Faptul ca transmitem un mesaj pozitiv ca avem companii mari si serioase pe piata RCA din Romania este insuficient. Doar anuntam ca am venit si noi. Sa nu ne mai plangem ca business-ul se concentreaza astfel pe doar doua trei companii, iar ceilalti asteapta. Este momentul sa nu mai aveam aceleasi asteptari din trecut. Sa venim cu servicii de calitate, nu doar cu preturi scazute", a declarat, de asemenea, Cornel Coca Constantinescu.

Totodata, "concluzia este ca piata de asigurari facultative trevuie sa creasca", in conditiile in care "piata de asigurari din Romania este dependenta de asigurarile obligatorii, in mod evident sau nu. Asigurarile de viata sunt dependente de creidtul bancar, avem asigurari profesionale obligatorii, avem deductibilitati in cadrul asigurarilor de sanatate, avem asigurarea RCA care ne sufoca pentru ca ponderea ei este uriasa", a incheiat reprezentatul ASF.

Citeste si: Piata RCA "respira" mai greu in 2017 decat in perioada Astra Asigurari si Carpatica Asig

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri