Banca Nationala a Romaniei (BNR) a operat o noua majorare a dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, in linie cu asteptarile analistilor. Dobanda cheie devine incepand de joi, 8 februarie, 2,25% pe an.

In consecinta, BNR creste si dobanda pentru facilitatea de depozit la 1,25 la suta pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare urca la 3,25% pe an, potrivit comunicatului emis astazi de banca centrala.

Ce spune Isarescu despre Robor si evolutia ratelor la credite

ROBOR-ul la trei luni, cel care influenteaza rata dobanzilor la creditele in lei, va urma, intr-o anumita perioada de timp majorarea dobanzii cheie de miercuri si in consecinta creditele in lei se vor scumpi, marginal, a declarat, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de presa de dupa sedinta de politica monetara.

"Cred ca ROBOR-ul la trei luni, cel care influenteaza rata dobanzilor la creditele in lei, va urma, intr-o anumita perioada de timp majorarea de astazi si in consecinta creditele in lei se vor scumpi, sa spunem marginal. De ce spun marginal? Pentru ca majorarile nu sunt de amploare si daca ne gandim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobanzii la creditele in lei in urma cu cativa ani, aceasta s-a situat la 5-6%, doar stim de unde am plecat, miscarea sau majorarea este marginala. Mai trebuie sa avem in vedere si rata inflatiei. Masura pe care am luat-o astazi practic urmareste sa juguleze, ca sa folosesc un cuvant cam tare, dar cam acesta este scopul nostru", a spus Mugur Isarescu, conform Agerpres.

Rata inflatiei, motivul pentru care BNR creste dobanzile

Isarescu a mai spus in cadrul conferintei ca inflatia de acum este determinata in mare masura de unele preturi administrate si de pretul titeiului, iar majorarea dobanzii urmareste ca aceasta crestere a preturilor sa nu se transmita in anticipatiile publicului, populatie si firme, pentru ca intr-o asemenea eventualitate dobanzile la credite ar creste mult mai mult. "Chiar daca pare paradoxal, noi urmarim in esenta sa temperam inflatia si odata cu ea sa temperam si majorarile de dobanzi", a precizat Isarescu.

De asemenea, acesta a mentionat ca miscarile de lichiditate din ultimul trimestru al anului trecut si de la inceputul acestui an sunt determinate, in special, de operatiunile Ministerului de Finante.

"Eu as putea sa incep sa judec acum in fata dumneavoastra cu "daca". Poate atunci cand am avut inflatie negativa era bine sa avem majorari de preturi administrate pentru ca ele nu se vedeau in indice. Dar sunt om serios si nu judec istoria cu "daca". Asta este! Traim intr-o realitate. Realitatea este ca cifrele in lunile urmatoare nu arata bine", a spus Isarescu.

"Rata anuala a inflatiei a urcat in luna decembrie la 3,32 la suta, de la 3,23 la suta in noiembrie, plasandu-se in interiorul intervalului de variatie al tintei stationare, dar peste nivelul prognozat. Evolutia a fost determinata, in principal, de accelerarea inflatiei de baza si, in mica masura, de cresterea preturilor volatile ale produselor alimentare si a pretului tutunului", se mai arata in comunicatul BNR.

Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa creasca, pana la 2,5 la suta in decembrie 2017, de la 2,3 la suta in noiembrie. In contextul mentinerii tendintei de largire a excedentului de cerere agregata din economie si al costurilor de productie in crestere (forta de munca, utilitati), majorarea a vizat toate categoriile de bunuri si servicii, dar mai ales segmentul alimentelor procesate, afectat suplimentar de unele socuri pe partea ofertei, comune la nivel european. Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa creasca pana la 1,3 la suta in luna decembrie 2017, de la 1,0 la suta in noiembrie; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala a crescut la 1,1 la suta, de la 0,9 la suta in luna anterioara.

Totodata, banca centrala a decis si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

La ce se asteptau analistii inaintea deciziei de politica monetara

"Ne asteptam ca BNR sa continue majorarile de dobanda pentru a tine in frau asteptarile inflationiste. Managementul mai ferm al lichiditatii fara cresteri de dobanda este un scenariu de risc (poate 20%). Consiliul BNR va discuta (vineri) despre noua prognoza pe rata inflatiei, care este foarte probabil sa fie revizuita pe termen scurt semnificativ in sus, dar poate si pe un orizont mediu ar putea creste cu 0,3 puncte procentuale", declara inaintea sedintei de politica monetara Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia februarie 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei evidentiaza perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei in lunile urmatoare, succedata de o temperare a acesteia in ultima parte a anului 2018.

Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflatiei a fost revizuita in sens ascendent pe termen scurt, in principal ca urmare a relativei intensificari a efectelor inflationiste recente si anticipate ale factorilor pe partea ofertei, asociata cu presiuni ale factorilor fundamentali.

In ceea ce priveste evolutia cursului, Dascalu a mai precizat ca unii membri ai BNR sunt preocupati de o posibila apreciere a leului, care poate conduce la conditii si mai aspre pentru politica monetara. Atat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cat si viceguvernatorul Liviu Voinea, au mentionat ca "rata de schimb (cursul) este foarte aproape de fundamentale", iar semnele de apreciere ale leului vor putea fi descurajate din nou prin interventii verbale subtile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri