Autoritatile europene de supraveghere ESMA, EBA si EIOPA, au emis o atentionare pan-europeana legata de riscurile privind cumpararea monedelor virtuale. De asemenea, ANAF a precizat pentru wall-street.ro ca veniturile din tranzactionarea criptomonedelor sunt impozabile.

Autoritatile sunt ingrijorate de faptul ca din ce in ce mai multi consumatori ajung sa cumpere monede digitale fara a fi constienti de riscurile la care sunt supusi. Acestea precizeaza ca Bitcoin, cea mai populara moneda digitala a carei valuare se ridica in momentul redactarii acestei stiri la 8.488 de dolari pe unitate, este predispusa unei volatilitati ridicate, iar cumparatorii pot risca pierderea unor sume importante de bani sau chiar a intregii sume pe care o investesc in aceasta.

De asemenea, autoritatile mai precizeaza si faptul ca monedele virtuale si platformele de tranzactionare nu sunt reglementate de catre Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca cei care tranzactioneaza nu vor beneficia de protectia legilor europene.

ANAF: Veniturile din tranzactionarea monedelor virtuale sunt impozabile

In urma unei solicitari trimise de catre wall-street.ro, Agentia Nationala de Administrare Financiara a facut o serie de precizari legate de impozitarea veniturilor din tranzactionarea monedelor virtuale.

“Criptomoneda sau criptovaluta este un tip de moneda digitala, virtuala. Conform unui comunicat de presa al Bancii Nationale a Romaniei, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, in intelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica, dar in conformitate cu prevederile art. 14 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare <<Veniturile, alte beneficii si elemente patrimoniale sunt supuse legislatiei fiscale indiferent daca sunt obtinute din acte sau fapte ce indeplinesc sau nu cerintele altor dispozitii legale>>. Avand in vedere ca veniturile din tranzactionarea criptomonedelor nu se regasesc enumerate printre veniturile neimpozabile, mentionate in Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca acestea sunt venituri impozabile“, precizeaza reprezentantii ANAF.

Citeste si:
Cum treci cu bine peste controalele ANAF
Cum treci cu bine peste...

Reprezentantii ANAF au precizat ca nu au existat pana in acest moment cazuri in care organele de inspectie fiscala sa identifice, in cadrul verificarilor efectuate, venituri obtinure ca urmare a tranzactionarii criptomonedelor.

Sursa foto: By Creativa Images / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Emailuri false transmise in numele cabinetului presedintelui ANAF