Sistemul bancar din Romania a incheiat anul 2017 cu un profit net de 5,4 miliarde de lei, in crestere cu peste 30% fata de anul anterior, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In acelasi timp, activele sistemului au atins un nivel record, de 427,4 miliarde de lei la finalul anului.

Astfel, statisticile BNR indica avansul activelor totale din sectorul bancar cu 5,2% trimestru/trimestru si cu 8,6% an/an la 427,4 miliarde de lei, noteaza economistii Bancii Transilvania.

Anul trecut acest indicator a inregistrat un nivel mediu de 406,6 miliarde de lei, in urcare cu 6,8% fata de 2016 (in euro nivelul mediu a fost de 89 de miliarde, in crestere cu 5% an/an).

In concluzie, sectorul bancar a consemnat un rezultat net agregat de 5,4 miliarde de lei in 2017, in crestere cu 30,6% an/an (ROA de 1,32%, ROE de 12,68%), evolutie influentata de accelerarea economiei, nivelul accesibil al costurilor reale de finantare si continuarea tendintei de scadere a ratei creditelor neperformante, subliniaza economistii citati.

Rata de neperformanta s-a redus cu 0,91 puncte procentuale luna/luna si cu 3,22 puncte procentuale an/an la 6,4% in decembrie, cel mai redus nivel din 2009.

In acelasi timp, raportul credite acordate/depozite atrase a scazut la 74,7% (nivel minim istoric) de la 79% cu un an in urma, mai reise din datele BNR.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri