Marjele de dobanda inregistrate de banci la lei continua sa creasca, ajungand la maximul din 2006 in decembrie 2017, avand in vedere ca dobanzile la credite cresc mult mai rapid decat cele la depozite. Cu toate acestea, depozitele vor depasi si in 2018 creditele ca ritm de crestere, si, ca urmare a raportului deja subunitar, este de astaptat ca lichiditatea din piata sa puna presiune si mai mare pe castigurile deponentilor.

“Marja neta de dobanda la creditele/depozitele in sold in RON a urcat cu 16pb luna/luna la 5,98 puncte procentuale in decembrie, nivelul maxim din decembrie 2006. Rata de dobanda la credite s-a majorat cu un ritm lunar de 24 puncte baza la 7,34% (maximul din octombrie 2013), iar rata de dobanda la depozite a crescut cu opt puncte baza luna/luna la 1,36% (cel mai ridicat nivel din martie 2016)”, reiese dintr-o analiza Banca Transilvania.

Pentru creditele-depozitele noi in lei, marja neta de dobanda a crescut cu 12 puncte baza luna/luna la 6,02 puncte procentuale in decembrie, pe fondul majorarii ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de 12 puncte baza la 7,44% (maximul din iunie 2013). In schimb, rata de dobanda la depozite s-a mentinut la 1,42%.

“Astfel, intre decembrie 2016 si decembrie 2017 marjele nete de dobanda au crescut la creditele-depozitele in lei (cu 0,98 puncte procentuale ytd la cele in sold si cu 1,01 puncte procentuale la cele noi), evolutie puternic influentata de ciclul monetar post-criza lansat de BNR”, noteaza economistii BT.

Pe de alta parte, marja neta de dobanda la credite-depozite in sold in euro s-a redus cu opt puncte baza luna/luna la 2,46 puncte procentuale in decembrie (minim istoric). In cazul produselor noi, marja neta de dobanda la creditele-depozitele in euro a scazut cu un ritm lunar de 37 de puncte baza la 2,21 puncte procentuale in decembrie (nivel minim istoric).

Citeste si:
Prima estimare oficiala a "taxei pe lacomie" platita de o banca
Banca Transilvania este prima...

Ponderea creditului in lei, la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii

La final de 2017, creditul in lei avea o pondere de 62,8% in totalul creditului neguvernamental (cel mai ridicat nivel din ultimele decenii).

Creditul denominat in lei a urcat cu 15,8% an/an in ultima luna din 2017. Componenta populatie a avut un avans de 21,3% an/an (creditul de consum s-a majorat cu 11,8%, iar creditul ipotecar a crescut cu 36% la 39,1 miliarde de lei - nivel record). In schimb, creditul acordat companiilor a consemnat un avans de 9,7% an/an in decembrie.

Pe de alta parte, creditul denominat in valuta a scazut cu 8,1% an/an in decembrie (populatie minus 11,3%, companii minus 5%).

In acelasi timp, conform datelor BNR, depozitele neguvernamentale au crescut cu 10,4% in 2017 fata de finalul lui 2016 (componenta companii a urcat cu 12,4% la 124,5 miliarde de lei, iar segmentul populatie s-a majorat cu 9,1%, la 178,3 miliarde de lei).

Citeste si:
Banca Transilvania, profit net de 1,21 miliarde de lei in 2018
Banca Transilvania a...

Ce riscuri planeaza asupra sistemului bancar in 2018?

Pentru 2018, economistii BT se asteapta la cresterea soldului creditului neguvernamental total cu 3,9%, iar depozitele neguvernamentale ar putea avansa cu 10,5%.

“Prin urmare, ne asteptam la majorarea excesului de lichiditate in sectorul bancar in trimestrele urmatoare, catre noi maxime, evolutie care va contribui la intensificarea concurentei (cu impact pozitiv pentru oferta de servicii) si la continuarea procesului de consolidare”, se subliniaza in document.

In incheierea analizei, economistii mentioneaza factorii de risc si provocarile la adresa sectorului bancar intern pe termen scurt si mediu:

  • climatul macro-financiar global si european;
  • deciziile de politica economica din Romania (acumularea de factori de risc pentru stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara ar putea determina o crestere mai agresiva a ratelor de dobanda), cu impact la nivel de echilibru macroeconomic pe termen mediu;
  • nivelul ridicat al expunerii sectorului bancar pe titluri de stat, mai ales in contextul tendintei ascendente a ratelor de dobanda;
  • maturitatea pietei imobiliare (unul din segmentele cele mai dinamice pentru creditare);
  • tensiunile publice si tergiversarea reformelor structurale;
  • reglementarea;
  • Fintech;
  • avantul cripto-monedelor;
  • identificarea unui model de afaceri sustenabil, cu o atentie mai mare acordata segmentului investitional.

Citeste si:
Reversul taxei pe "lacomie" - bancile imprumuta tot mai greu statul
Efectele taxei pe "lacomie",...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Autonom listeaza pe bursa obligatiuni cu dobanda 4,45% in euro