Ministrul Muncii incearca pe toate caile sa convinga angajatorii din mediul privat sa majoreze brutul angajatilor. Mai intai, i-a constrans pe cei din IT, pentru a beneficia de compensarea contributiilor, apoi si pe ceilalti pentru a mentine contributiile la nivelul anului trecut pentru concediile medicale, iar acum le da si un termen: 31 martie!!! De ce 31 martie? Ce stie ministrul Muncii ca se intampla pe 31 martie si noi nu stim? Mai mult, de ce se da un termen firmelor, probabil la cacealma, in conditiile in care Ordonanta 79, care prevede mutarea contributiilor, nu a fost inca adoptata in Parlament?

Lia Olguta Vasilescu a declarat luni, la finalul Consiliului National al Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) Fratia, ca firmele din mediul privat mai pot apela la varianta acordarii de bonusuri, in loc de marirea brutului, pana la finalul lunii martie.

“Pana pe data de 31 martie, companiile din mediul privat pot sa acorde bonificatii. Pana in data de 31 martie, ei (angajatorii din privat, n.r.) vor trebui sa vina cu actele aditionale, cu contractele de munca, sa le introduca in Revisal si atunci, obligatoriu, vor trebui sa transforme cheltuiala totala a angajatorului de anul trecut in noul brut. Stim ca se prefera bonusurile si ca, din punct de vedere fiscal, este mai bine pentru ei, dar pot sa faca acest lucru pana la 31 martie. Oricum, vor trebui sa respecte prevederile noului Cod Fiscal", a spus Vasilescu.

Ministrului Muncii sustine ca angajatorii din mediul privat au recunoscut ca nu au fost probleme cu transferul contributiilor, in sensul ca fie nu au scazut salariile nete, fie au ramas ca in 2017.

Mediul privat afirma, insa, ca mutarea contributiilor continua sa faca victime printre angajati, incepand cu cei scutiti de impozit pe venit (cei din IT, cercetare - dezvoltare etc. pentru care Guvernul a dat o Ordonanta prin care a reglat doar intr-o oarecare masura lucrurile) si continuand cu cei cu contracte part-time sau cu indemnizatiile de concedii medicale.

Ordonanta se dezbate inca in Parlament

In aceste conditii, dar si pentru ca Ordonanta 79, care prevede mutarea contributiilor sociale la angajat, nu a fost adoptata in Parlament, astfel incat nu se cunoaste inca forma finala, iar angajatorii se tem ca ar putea apara modificari importante de ultim moment.

In aceasta privinta, Olguta Vasilescu admite ca Ordonanta inca se discuta la comisiile de specialitate. “Nu pot sa vin eu, ca ministru, si sa le spun "Dati-i drumul, fara sa discutati!". Cine se asteapta ca aceasta Ordonanta sa pice in Parlament se insala amarnic. Nu poate sa pice, nu se mai pune problema sa ne intoarcem la ce a fost anul trecut”, a mai spus Olguta Vasilescu.

Totodata, desi reprezentantii companiilor s-au opus anul trecut si continua sa critice si in prezent “revolutia fiscala”, ministrul Muncii insista sa dezinformeze opinia publica cu privire la pozitia companiilor fata de masurile mentionate.

“Ma bucur sa constat ca reprezentantii din mediul privat au recunoscut, astazi, ca nu a fost o problema cu transferul contributiilor, in sensul sa scada netul angajatilor, asa cum se spunea, sa scada salariile la doua milioane de angajati si tot felul de aberatii de felul acesta. Am avut discutii cu cei din mediul privat si m-am bucurat sa constat ca ne dau dreptate, in sensul ca nu au scazut neturile la angajatii, ca au ramas ca si anul trecut sau au fost cresteri oarecare”, a mentionat ministrul Muncii.

Adevarul este, insa, ca reprezentantii companiilor au luat masuri pentru a mentine netul angajatilor, fie prin bonusuri fie prin majorarea salariului brut, pentru a isi proteja salariatii, in conditiile tensionarii tot mai puternice a pietei muncii.

Cat despre obligarea acestora sa majoreze brutul, vehiculata anul trecut, guvernantii s-au convins ca o astfel de masura ar fi neconstitutionala si s-au limitat la "fortarea" unor negocieri cu angajatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri