BCR, cea mai mare banca din sistem dupa active, a raportat pentru 2017 un profit net in scadere puternica, cu 36%, pana la 668 milioane lei, dar un rezultat operational in crestere si o reducere substantiala a creditelor neperformante, cu peste 30%.

In 2016, BCR raportase un profit net de peste un miliarde de lei.

Banca Comerciala Romana a inregistrat anul trecut un rezultat operational de 1,34 miliarde lei (294,1 milioane euro), cu 3,5% mai mare decat in anul precedent, datorita veniturilor operationale mai mari si a eficientizarii cheltuielilor.

"Economia a avut o dezvoltare remarcabila in 2017, iar aceasta a fost sustinuta nu doar de revenirea viguroasa a consumului, dar si de productia industriala, agricultura si servicii, sectoare unde BCR a crescut finantarile catre companii mici si mijlocii, mult peste media pietei. BCR a sustinut si va sustine programul StartUP Nation, fiind convinsi ca este important pentru Romania, pentru crearea mediului si culturii antreprenoriale in tara noastra. In 2018 ne asteptam ca economia sa aiba in continuare o rata de crestere solida - in jur de 5%, ca veniturile sa creasca moderat, iar somajul sa ramana redus, insa vedem, in acelasi timp, si riscuri pe pietele financiare. De aceea, vom oferi clientilor nostri servicii financiare pe termen lung si protectia bugetelor personale. Astfel, vom continua pe drumul inceput de a prioritiza creditarea in moneda nationala, cu dobanzi fixe si optiuni atractive de asigurare", a declarat Sergiu Manea (foto), CEO al BCR, in comunicatul de presa privind rezultatele financiare.

El a punctat faptul ca "ramane deosebit de important ca functionarea intregului sistem sa fie guvernata de regulile pietei si competitiei libere, la fel cum este important ca sistemul bancar sa isi inteleaga responsabilitatea fata de sanatatea financiara a Romaniei", facand referire probabil la masura de plafonare a dobanzilor la credite.

Credite noi de peste 8 miliarde lei in 2017

BCR a anuntat ca a acordat in cursul anului trecut credite noi (retail si corporate) in valoare totala de 8,1 miliarde lei, ceea ce a condus la un avans al soldului creditelor nete acordate clientilor de 3,7% an pe an.

In activitatea bancara de retail, BCR a acordat credite noi in valoare totala de 5,5 miliarde lei, inregistrandu-se vanzari solide de credite de consum si garantate - in special datorita creditului de nevoi personale cu rate fixe „Divers”, ale carui vanzari au consemnat o crestere de 7% an pe an. Conform sondajelor bancii, cele mai multe dintre creditele de nevoi personale s-au indreptat catre renovarea locuintelor (56%), achizitia unei masini (14%) si cumparare de mobila (10%) (infografic jos).

Banca a mai precizat ca, pe segmentul ipotecar, peste 10.000 de familii din Romania au ales un credit BCR, fie Prima Casa, fie creditul ipotecar standard BCR “Casa Mea”, ultimul inregistrand in trimestrul al patrulea o crestere a vanzarilor de peste 77%, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.

Per total, aceste evolutii au condus la o crestere a portofoliului de credite nete retail al bancii cu 5,1% fata de 2016.

BCR a marcat, de asemenea, in 2017 o serie de cresteri susbtantiale in operatiunile electronice si digitale – 78% mai multi clienti de Mobile Banking si 32% mai multi clienti de internet Banking.

Pe segmentul de finantari corporate, BCR a acordat credite noi in valoare totala de 2,6 miliarde lei (volume in bilant).

"Se remarca aici o crestere semnificativa, de 16,8%, a finantarilor pentru intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), ca urmare a strategiei proactive de sustinere a antreprenorilor locali. In cadrul finantarilor de tip corporate, BCR se implica in cateva sectoare-cheie pentru economia romaneasca, precum industria auto, agricultura, energie si logistica. Co-finantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene a crescut in ultimul an, BCR detinand o cota de piata semnificativa si un portofoliu de peste 8,0 miliarde LEI co-finantari acordate", se mai arata in comunicatul bancii.

Per total, aceste evolutii au condus la o crestere a portofoliului de credite nete corporate al bancii de 1,7%.

Alti inndicatori cheie ai performantei BCR in 2017

  • veniturile nete din dobanzi au scazut cu 1,3 % la 1,76 miliarde lei (386,2 milioane euro)
  • veniturile nete din comisioane au scazut cu 1,2% la 700,7 milioane lei (153,4 milioane euro)
  • rezultatul net din tranzactionare a crescut cu 12,8% la 354,7 milioane lei (77,6 milioane euro)
  • venitul operational a crescut cu 0,7% la 2,89 miliarde lei (632,1 milioane euro)
  • cheltuielile administrative generale in 2017 au scazut cu 1,7% la 1,54 miliarde lei (338 milioane euro)
  • raportul cost-venit s-a imbunatatit la 53,5% in 2017, fata de 54,8% in 2016
  • rata NPL (credite neperformante) a coborat la 8,1%, la 31 decembrie 2017, semnificativ mai mica fata de 11,8% la 31 decembrie 2016
  • rata de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante s-a situat la un nivel confortabil, de 92,7%, respectiv 128,5% incluzand valoarea garantiilor
  • rata de adecvare a capitalului, conform standardelor locale (BCR Banca), se afla la nivelul de 21,3%, semnificativ peste cerintele obligatorii ale Bancii Nationale a Romaniei
  • rata de adecvare a capitalului calculata in conformitate cu standardele de raportare IFRS este de 20,2% (Grup BCR)

BCR rezultate financiare 2017

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri