Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a declarat in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia Salonului Imobiliar Bucuresti ca desi programul guvernamental Prima Casa a luat startul in 2018 pe 15 februarie, a fost deja epuizata o pondere 5% din plafonul de pana la 2 miliarde de lei alocat pentru credite ipotecare in acest an.

Plafonul total al garantiilor ce pot fi emise in anul 2018, potrivit art.1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, este in cuantum de 2 miliarde lei si a fost aprobat in data de 15.01.2018 prin Hotararea de Guvern nr.2/2018.

Programul Prima Casa 2018 va fi derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare : Bancpost, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

"Se vorbeste foarte mult despre continuitatea Prima Casa. Vreau sa subliniez ca exista o strategie ca pana in anul 2021 alocarile pentru acest program guvernamental sa fie de la 2 miliarde in acest an. Astfel, in 2019 si 2020 vor fi tot 2 miliarde de lei, iar din 2021 un plafon de 1,5 miliarde de lei. Pentru eficientizarea acordarii creditelor Prima Casa in cadrul FMGCIMM am redus, de asemenea, timpul alocat prelucrarii unui dosar astfel incat din 15 februarie am reusit sa procesam circa 800 de dosare, adica aproape 60 de dosare pe zi", a declarat Alexandru Pestrescu (foto).

Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniaza cu reducerea graduala a interventiei statului in procesul de creditare ipotecara prin garantare, anuntata prin Strategia Programului Prima Casa 2017-2020, in contextul dezvoltarii pietei creditului ipotecar si a cresterii accesului populatiei la produsele standard ale bancilor.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri