OTP Bank Romania a raportat un profit ajustat dupa impozitare de 44,85 milioane lei (9,8 milioane euro) in 2017, in crestere cu 88% fata de 2016. In trimestru al patrulea, banca a avut un profit net de 14,11 milioane lei (3,05 milioane euro), in scadere fata de trimestrul trecut din cauza unor corectii contabile.

Profitul operational al bancii a crescut cu 12% in 2017 fata de anul precedent, ca urmare a cheltuielilor operationale stabile (1%) si a cresterii veniturilor totale cu 4%, in timp ce venitul net din dobanzi nu a inregistrat schimbari. Veniturile nete din comisioane au scazut anul trecut cu 3%, evolutia acestora fiind influentata de schimbarile metodologice din trimestrul patru 2016, conform carora bancile nu pot percepe taxe la retragerile de numerar pentru creditele noi acordate, se arata in raportul prezentat de catre banca.

Portofoliul creditelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a crescut cu 8% in 2017 si s-a mentinut la un nivel constant in al patrulea trimestru. In cadrul segmentului retail, creditele de consum si cele pentru IMM-uri, aflate in sold, au fost principalele motoare de crestere, cu 5%, respectiv 18% de la un an la altul.

In ceea ce priveste imprumuturile noi, vanzarile de credite de nevoi personale au crescut anual cu 47% , iar creditele ipotecare cu 69%. Volumul total al depozitelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a avut o crestere anuala de 6% si cu 3% in trimestrul patru. Cresterea anuala a fost sustinuta de intrarile persoanelor fizice si ale companiilor (4%, respectiv 10%).

Costurile totale anuale de risc au scazut cu 14% de la an la an, datorita provizioanelor mai mici pentru credite (-6%) si altor provizioane (-61% de la un an la altul).

In acelasi timp, rata creditelor neperformante a scazut la 13,5% la sfarsitul lui 2017 (-3,9 puncte procentuale de la an la an). Volumele creditelor neperformate, ajustate cu efectul cursului de schimb valutar, au scazut cu 249 milioane lei (61 milioane euro) de la an la an (-19%) si cu 181 milioane lei (42 milioane euro) in ultimul trimestru (-14%). Pe parcursul anului 2017, credite neperformante in valoare de 239 milioane lei au fost vandute / scoase din evidentele contabile, din care 178 milioane lei in trimestrul patru.

In 2017 banca-mama a majorat capitalul sucursalei din Romania cu 125 milioane de lei (27 milioane euro). Conform reglementarilor locale, rata de adecvare a capitalului bancii s-a mentinut la nivelul de 14,5% la sfarsitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2017.

In ceea ce priveste OTP Group, compania a inregistrat un profit ajustat dupa impozitare de 912 milioane EUR, o crestere cu 41% de la an la an.

OTP Bank a anuntat in iulie anul trecut ca a ajuns la un acord pentru preluarea Bancii Romanesti, de la National Bank of Greece (NBG), continuand seria de achizitii in Europa Centrala si de Est

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri