Decizie in favoarea BRD Societe Generale la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, dupa o plangere privind o tranzactie Swap pe rata dobanzii depusa de firma Metexcom SRL. Speta reprezinta un precedent inedit in privinta tranzactiilor cu instrumente financiare derivate in Romania si a fost castigata de casa de avocatura Clifford Chance Badea.

Diferendul, initiat in iulie 2016, a avut la baza un contract cadru pentru tranzactii cu instrumente financiare derivate, problema juridica fiind construita in jurul unei tranzactii Swap pe rata dobanzii.

Potrivit comunicatului transmis de avocatii BRD, nemultumirea reclamantului a rezultat din faptul ca, dupa momentul incheierii tranzactiei Swap pe rata dobanzii, indicele Euribor la 3 luni a urmat o traiectorie de scadere.

Litigiul arbitral a inclus constructii juridice in aparare cu privire la cauza juridica a contractelor cu instrumente financiare derivate, caracterul aleatoriu al tranzactiei Swap pe rata dobanzii, vicii de consimtamant precum eroarea si leziunea, caracterul pretins neuzual al clauzelor din contractul cadru cu instrumente financiare.

"Obiectul litigiului arbitral a fost inedit pentru piata din Romania, creandu-se astfel o practica judiciara in jurul unor contracte cu un ridicat grad de specificitate, intalnite insa in mod uzual pe pietele financiare", spune Simona Neagu (foto), lead counsel si coordonatorul practicii de Litigii a Clifford Chance Badea.

Ea crede ca astfel de diferende create in jurul unor tranzactii specifice pietelor bancar-financiare vor avea o pondere ridicata in urmatorii ani avand in vedere ca, la sfarsitul lunii decembrie 2015, potrivit statisticilor publicate de Banca pentru Reglementari Internationale, valoarea notionala a contractelor in derulare de instrumente financiare derivate pe rata dobanzii a totalizat 384 trilioane de dolari, reprezentand 78% din piata globala de instrumente derivate negociate.

Cu o valoare de 289 de trilioane de USD, swap-urile pe rata dobanzii au reprezentat de departe cea mai mare parte a acestui segment de piata.

Echipa de proiect a fost formata din Daniel Badea (managing partner), Simona Neagu (lead counsel si coordonatorul practicii de Litigii a Clifford Chance Badea), Sabina Crangasu (associate) si avocatul Sorin Toma. In total, practica de Litigii din cadrul Clifford Chance Badea are un nucleu de opt avocati seniori, care lucreaza pe proiecte globale complexe de litigii comerciale, restructurare si insolventa, arbitraje internationale, infractiuni economice si managementul crizei, precum si investigatii de dreptul concurentei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri