Raiffeisen Bank Romania a obtinut un profit net de 491 de milioane de lei in 2017, in crestere cu 9% fata de anul anterior. In aceeasi perioada, activele totale ale bancii au urcat cu 8%, la 36,1 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al bancii.

Banca sustine ca motorul principal al evolutiei din 2017 a fost reprezentat de creditele acordate clientilor, care au crescut in valoare neta cu 8% fata de finalul lui 2016, pana la 21,4 miliarde de lei.

“Strategia noastra de dezvoltare responsabila si echilibrata este vizibila in ritmul cresterii creditelor acordate clientilor: soldul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 9%, cele acordate IMM-urilor cu 11%, in timp ce creditarea companiilor medii si mari a avansat cu 10%. Suntem foarte multumiti de evolutia creditelor noi in 2017, care au crescut cu 19% fata de 2016 si s-au ridicat la 13,6 miliarde lei. Aproape 60% dintre acestea au fost acordate antreprenorilor locali si companiilor mari, in crestere cu 21% fata de anul anterior”, a declarat presedintele bancii, Steven van Groningen.

Structura portofoliului de credite a ramas in 2017 stabila, 57% din credite fiind acordate persoanelor fizice si 43% companiilor.

In anul 2017, Raiffeisen Bank a acordat persoanelor fizice credite noi de nevoi personale si achizitii de locuinte in valoare de peste 4,7 miliarde lei, in crestere cu 16% fata de 2016.

Pe de alta parte, depozitele clientilor au crescut cu 13%, la 29,7 miliarde de lei, in conditiile unor rate de dobanda care au ramas scazute.

Creditele neperformante, in scadere cu 2 puncte procentuale

Numarul de clienti persoane fizice a ramas relativ constant in 2017 fata de anul precedent, la 2 milioane. Banca are de asemenea aproximativ 100.000 de IMM-uri si 5.600 de corporatii in portofoliu.

Comportamentul de plata al clientilor s-a imbunatatit in 2017, atat in randul populatiei, cat si al companiilor. Costul riscului in termeni comparabili (fara evenimente nerecurente in ambele perioade) s-a redus cu aproximativ 25% fata de 2016, mentioneaza banca. In aceste conditii, rata creditelor neperformante a scazut cu mai mult de doua puncte procentuale, de la 8,2% in 2016, la 6% in 2017.

“Taxele si impozitele directe si indirecte suportate de banca in anul 2017 au fost in valoare totala de peste 400 milioane lei”, se mentioneaza in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri