Guvernul a adoptat in sedinta de joi proiectul de Ordonanta de Urgenta privind declaratia unica pentru plata contributiilor, scrie Hotnews.

Later edit: Pentru drepturile de autor s-a ales varianta stopajului la sursa, iar in cazul depunerii declaratiei in sistemul online vor fi aplicate reduceri.

Eugen Teodorovici, ministrul finantelor, a declarat la finalul sedintei ca vor fi aplicate reduceri in cazul depunerii declaratiei unice in sistemul online si daca se fac plati anticipate. Teodorovici a mai afirmat ca pentru veniturile din drepturile de autor, s-a ales varianta stopajul la sursa. "Aici am ales ideea stopajului la sursa. Este o abordare care anii trecuti s-a mai utilizat, este normala si e bun augur pentru cei care sunt vizati", a tinut sa precizeze ministrul.

"Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii sa depuna aceasta declaratie unica in sistemul online si pentru acest lucru acordam o reducere de 5% a obligatiilor de plata fata de stat. Mai mult, daca se face o plata anticipata pentru veniturile estimate in anul in curs, pana la final de an, pana pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea in total 10% reducere pentru obligatiile fata de stat, daca depune online si plata e anticipata", a afirmat Teodorovici.


„Aceasta ordonanta de urgenta schimba fundamental acest mecanism. Trecem de la un sistem cu sapte declaratii pentru persoanele fizice la o singura declaratie, unica”, a tinut sa precizeze ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de Guvern.

Ministrul a precizat ca plata nu se mai face in patru transe, anticipate, ci o singura data.

„Asta inseamna ca fiecare contribuabil are la dispozitia sa acele sume pe care ar fi trebuit sa le plateasca statului, nu se mai creaza blocaje”, a mai spus Teodorovici.

"In primul rand, persoanele fizice care platesc impozitul pe venit, CAS si CASS vor completa o unica declaratie si nu sapte cum a fost pana acum", a declarat premierul Dancila.

Viorica Dancila a precizat ca noul formular se va depune o singura data pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie. Plata contributiilor poate fi efectuata pana pe 31 martie 2019. De asemenea, impozitul pe venit va putea fi platit la venitul estimat pentru anul curent.

Evaluarea pentru incadrarea ca platitor de CAS si CASS se va face in functie de venitul estimat pentru anul curent. Persoanele fizice vor putea rectifica declaratia pana la termenul de plata.

Noua reglementare va permite si depunerea prin mijloace electronice a declaratiei unice. "ANAF va putea lucra mai repede, mai bine si cu costuri mai mici pentru a procesa declaratiile si a emite deciziile de impunere", a mai afirmat Dancila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri