A patra revolutie industriala (Industry 4.0) induce sentimente contradictorii in randul liderilor de business si guvernamentali. Un studiu Deloitte realizat la nivel global releva faptul ca executivii sunt optimisti in legatura cu oportunitatile create de aceste schimbari, dar sceptici cu privire la capacitatea companiilor de a le influenta. In Romania, principala ingrijorare este legata de modul in care economia digitala va afecta locurile de munca.

Conform studiului, intitulat “A patra revolutie industriala este aici — sunteti gata?”, executivii si liderii agentiilor guvernamentale din intreaga lume sunt neincrezatori in capacitatea companiilor lor de a imbratisa oportunitatile oferite de aceasta.

Industry 4.0 este rezultatul intersectarii tehnologiei traditionale cu digital analytics, inteligenta artificiala si Internetul tuturor lucrurilor (IoT), sustin realizatorii studiului la care au participat 1.600 de executivi de top din 19 tari pentru a afla cat de pregatiti sunt acestia sa profite de avantajele oferite de Industry 4.0, in beneficiul clientilor, al angajatilor sau al comunitatii.

“Ca urmare a dezvoltarii conceptului de e-guvernare, robotizarea si automatizarea in sectoarele industriale si transferul serviciilor din zona traditionala catre zona digitala, estimam ca aproximativ 60% din locurile de munca existente in Romania ar putea fi afectate de economia digitala. Daca revolutiile industriale precedente au produs schimbari pe durata mai multor generatii, economia digitala produce efecte semnificative pe durate mult mai reduse. Este o perioada care ofera oportunitati, dar care implica si riscuri”, a spus Dinu Bumbacea, partener coordonator Consultanta, Deloitte Romania.

Intrebarile adresate participantilor la studiu s-au concentrat asupra a patru teme majore: impact social, strategie, talente/forta de munca si tehnologie. Rezultatele studiului indica faptul ca desi, la nivel conceptual, inteleg schimbarile pe care Industry 4.0 le aduce, executivii sunt mai putin siguri in legatura cu modul in care trebuie sa actioneze la aceste schimbari astfel incat sa beneficieze cat mai mult de pe urma lor.

Care este impactul social estimat?

In ceea ce priveste impactul social, executivii vad un viitor mai bun cu mai putine inechitati sociale, insa sunt mai putini increzatori cu privire la rolurile pe care ei sau organizatiile lor le-ar putea juca astfel incat sa produca un impact in era 4.0.

“Un procent covarsitor (87%) crede ca a patra revolutie industriala va imbunatati echitatea sociala si calitatea vietii, precum si stabilitatea, iar doi din trei spun ca influenta business-ului in modelarea viitorului va fi mai mare decat cea a guvernelor. Cu toate acestea, mai putin de un sfert sunt de parere ca organizatiile lor pot influenta diverse componente ale societatii precum educatia, sustenabilitatea si mobilitatea sociala”, reiese din documentul citat.

Referitor la evolutia fortei de munca, executivii nu sunt increzatori ca organizatiile lor dispun de talente care sa le asigure succesul in era Industry 4.0. Cu toate acestea, ei simt ca fac tot ce le sta in putinta sa cladeasca forta de munca potrivita, in ciuda faptului ca talentele sunt incluse catre finalul listei lor de prioritati.

“Doar un sfert dintre executivi cred ca au forta de lucru potrivita si abilitatile necesare in organizatie, in viitor. 86% afirma ca fac tot ce pot pentru a cladi forta de lucru necesara pentru Industry 4.0. Cu toate acestea, raspunsurile indica faptul ca subiectele de HR au o prioritate scazuta daca nu au legatura cresterea eficientei”, se mai arata in document.

Pe de alta parte, executivii admit ca investitiile actuale in tehnologie sunt influentate puternic de dorinta de a genera business nou, cu impactul cel mai mare in organizatii. Cu toate acestea, foarte putini executivi afirma ca sunt capabili sa construiasca un caz solid de business care sa sustina investitiile in tehnologii care definesc a patra revolutie industriala.

In concluzie, sondajul a evidentiat faptul ca executivii din intreaga lume sunt intr-un stadiu incipient in ce priveste pregatirea organizatiilor pentru a folosi potentialul Industry 4.0. Ei vor avea nevoie sa foloseasca oportunitati care sa intareasca legaturi de care sa beneficieze clientii, angajatii, organizatile, comunitatile si societatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri